11 April 2016

Kambing sebagai pets?


Ternyata bukan mudah untuk melakukan banyak kerja dalam satu masa. Sejak mula fokus kepada FarmBerry, hampir terlupa berblogging. Terima kasih sangat-sangat kepada follower yang juga friend facebook , private message supaya terus berblogging. Selagi ada pembaca, insha allah saya akan menulis entri perlahan-lahan.

Ok, entri kali ni saya nak kongsikan tentang spesis bebiri comel yang dijadikan pets seperti kucing etc. Memang comel! nama spesis ni BlackBelly (bahagian bawah tubuh keseluruhan perut berwarna hitam). Spesis ni tidak berbau hamis atau busuk seperti kambing kampung. Lagi seronok bila dilepaskan, ia akan melompat riang dan macam-macam karenah menghiburkan. Penjagaan pun mudah dan jarang sakit. Spesis ni berasal dr Brazil yang dibawa ke sini.


Keluarga BlackBelly yang meriah!!

Hari demi hari, saya melangkah lebih yakin bidang yang dipilih sebagai separuh masa atau suka-suka ini. Insha allah ia mampu menjadi sumber pendapatan kukuh. Tambah gembira apabila selepas setahun beroperasi, FarmBerry juga sudah mampu menggajikan pekerja. Alhamdulillah... walaupun tanpa pinjaman kewangan, mampu tersenyum dengan hasilnya.



Terima Kasih

02 January 2016

Pakej Aqiqah dari FarmBerry


Ha..... untuk kali pertamanya saya post flyers FarmBerry kat personal blog. Setelah beberapa bulan on/off update blog gara-gara kesibukan menguruskan FarmBerry, pembuka 2016 ni saya target untuk maintain momentum blogging seperti tahun sebelumnya. Insha Allah...

Berita baik kepada followers yang nak buat ibadah aqiqah... semua info ada kat atas ni. Penjualan kambing hidup pun ada dengan harga istimewa. Sehingga hari ni.... pelanggan adalah dari sekitar Perak, Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya dan Melaka. Bolehlah hello-hello Mr Cupid kat 0127241433.. whatsapps pun ok! 

Kalau nak print dan design flyers dengan harga special murah (ni paling murah setelah survey banyak tempat di KL dan lain-lain), quality memang best... design sampai jadi.. glossy art paper lagi tau.. kertas licin yang best tu! Nanti saya post dalam entri seterusnya. Mesti terpukau mata anda dengan quality dan harga yang ditawarkan... ok bye!


Terima Kasih

Resepi Ayam Pandan Paling Senang dan Sedap!


Petang semalam tengok-tengok belakang rumah, ada rumpun daun pandan yang akan diclearkan bagi tujuan pembersihan rumah sempena 2016 yg baru bermula nih.., Terfikir sekejap apa boleh buat dengan daun pandan yang banyak nih.... haaa  kebetulan tengah rajin.. saya pun buatlah ayam pandan ala-ala yang kita makan kat restoran .. senang dan dijamin sedap!

Ayam Pandan ala Mr.Cupid

1/2 ekor ayam (ambil bahagian yang bertulang lagi sedap dipotong kecil sedikit)

Bahan dikisar:

2 batang serai
1 inci halia
1 labu bawang putih
1 sudu lada putih (ikut suka)
3 sudu besar cuka masakan
5 tangkai cili padi
3 sudu minyak masak
2 sudu minyak bijan
garam dan serbuk stok ayam sesudu dua...

Cara membuatnya :



1. Blend semua bahan kisar dan perap dengan ayam.
2. Balut dalam daun pandan, sehelai untuk seketul atau sebesar 2 kotak mancis.
3. Perap 2 jam atau lebih sebelum digoreng.

Bila dah siap.... jadi macam gambar bawah ni. Ayam pandan yang sempat saya snap.... sebelum habis licin!


P/s: Goreng hingga kuning..terlalu garing nanti tak sedap ya...


Terima Kasih

19 November 2015

Ben's ... untuk Pencinta Western Food.



Mula melangkah ke sini dah terpampang tagline yang buat saya tersenyum. Inilah kali pertama makan-makan kat sini. Ekslusif dan bersih!

Lokasinya dalam KLCC level C. Sampai saja di pintu, 'Door Person' sambut kami dengan senyuman. Macam biasa.. dibawa memilih tempat duduk dan saya pilih meja dengan sebahagian kerusi dan sofa.

Ada dua bahagian dinning, yang ni sebelah dalam nampak lebih selesa dan romantis dengan lampu-lampu oren detiap meja. Kalau snap pic un boleh nampak ala-ala heaven kot..

Ni di sebelah kiri tempat duduk. Dapurnya teramatlah clean & clear.. Crew restoran pula sentiasa bersedia untuk membantu, terutama melayan customer yang nak itu ini, kejap-kejap nak order lagi.. hihi

Pilihan makan kat sini memang banyak dan tersusun dalam menu, cuma bagi anda yang tak biasa order makanan tanpa gambar pasti akan tertanya-tanya presentasi makanan yang diorder nanti! Mujurlah kawan yang bermurah hati bawa saya ke sini expert bab menu-menu makanan western.

Inilah menu dengan type font yang romantic... walaupun tak ada gambar, penerangan ringkas di bawah menu banyak membantu orang kebanyakkan macam saya ni .. :)

Setelah menghadamkan buku menu, inilah yang kami order untuk dua orang makan:

Peminat tea... dah kenyang katenyer jadi cukup minum English Breakfast -myr10.00

Iced Mango Tea - myr10.00 (special sebab bukan sekadar teh uncang. Ada puri mango dalamnya dan air gula di serve asing, sesuai untuk orang yang acah-acah diet macam saya)

Salad pilihan : Chargrilled Chicken & Baby Cos myr28.00. Tertanya juga baby cos tu haper.. rupanya anggur. Salad ni dressing dia sangat sedap. Bukan sekadar salad dressing instant. Ada bacon keping-keping yang crunchy. Ketulan ayam panggang tu besar sangat tapi style juga bila dimakan. Keseluruhannya salad ni sedap!

Sandwich pilihan pula Mexicana Tortilla myr28.00. Bukan wrap biasa-biasa.. ada avocado dalamnya jadikan taste sedap. Cuma tortilla agak liat-liat manja.. sos yang dimakan dengan nachos tu biasa saja.

Pasta yang ni menu paling ditunggu. Beef lasagna myr33.00 yummy! Kepingan lasagna yang sangat empuk...cukup rasa. Kiranya suapan pertama sudah cukup buat mata saya terpejam-pejam menikmati kesedapannya! heaven acah-acah... Salad sebelahnya tu lagilah... ada crunchy2 kuaci, kacang apa tah lagi. Saya makan sendiri tak sempat nak offer kawan rasa salad ni. Dressing pun simple dan lazat.

Ni additional order memandangkan perut masih boleh diisi. Apple Cramble Tart myr14.00. Pastry tart memang terasa bukan instant punya doh. Intinya adalah campuran apple hijau dan apple merah yang dipotong dadu besar. Best dimakan dengan ice-cream vanilla.

Keseluruhannya memang puas hati. Bermula dari layanan crew, keselesaan dan suasana restoran yang eksklusif, presentation makanan (taste dan portion makanan agak besar dan mengenyangkan!) Jika anda peminat western food, bolehlah berkunjung ke sini. Untuk maklumat lanjut, boleh click link ini ya! Ben's KLCC




Sebelum balik sempat saya snap bahagian hadapan restoran. Muka subjek terpaksa ditutup sebab tiada keizinan untuk publish muka. hihihi... exclusive jugak agaknyer..Terima kasihlah open table ya :)

p/s: datang time perut lapar lebih berbaloi sebab portion makanan agak banyak untuk single order.



Terima Kasih

13 September 2015

Grilled Lamb Leg ala FarmBerry

Hai semua... resepi nak share kali ni western tau. Saya tak sempat nak ambil gambar sebab terlupa.. excited nak serve kat tetamu dan makan sendiri.

Ok ni resepinya.

Grilled Lamb Leg

1 bahagian kaki kambing frozen
Serbuk cili
Lada hitam kisar halus
Serbuk pati ayam
Setengah biji nenas
Garam
Rosemary kering
Olive oil

Carrot, bawang holland dan celery

1. Blender nenas dgn sedikit air. Campurkan semua bahan kecuali olive oil. Jadikan macam paste dan marinate keseluruhan lamb leg.

2. Potong celery, bawang holland, carrot dadu besar. Susun dalam dulang pembakar. Dan letakkan lamb leg yang dah marinate. Taburkan atasnya lebihan bawang, celery dan carrot tadi. Percikkan olive oil.

3. Letakkan air sedikit dalam dulang pembakar. Petua ni supaya daging maintain juicy. Bakar pada suhu 200 ke 220 darjah celcius dalam 30 minit. Terbalikkan dan bakar lagi dan bungkus lagi. Pusing 30 minit lagi.

4. Bila dah masak, jgn buka foil. Biarkan dlm oven hingga separuh sejuk. Potong dan hidang...

P/s: hiris nipis untuk kelazatan meletop ok!


Terima Kasih

12 September 2015

FarmBerry Park impian yang menjana pendapatan..

Pejam celik...dah 7bulan FarmBerry beroperasi. Bermula dengan beberapa ekor kambing utk dijadikan taman mini yang comel, satu persatu berubah. Semua mula berubah sejak lahir baby pertama dan kedua selang sehari..

Orang mula datang ke sini..untuk melawat, ambil gambar, bagi minum susu botol pada anak-anak kambing yang comel, belai kambing.. bagi makan dan macam-macam. Kumpulan pelajar membuat projek penyelidikan juga datang. Permintaan untuk membeli kambing juga bertali arus... sekaligus merubah idea asal FarmBerry yang hanya sebuah taman terapi stress saya dan sahabat.

Sehingga ke hari ni, FarmBerry telah membawa keluar masuk stok kambing dan biri-biri untuk aqiqah dan kenduri, menjual susu asli segar, menjual kambing hidup, menjual daging kambing siap masak dan terbaru kambing golek. Semua macam mimpi...

Mungkin ini yang dinamakan rezeki.. dalam masa terdekat sebuah lagi idea dan usaha di bawah label FarmBerry akan dilaksanakan. Tanaman pokok limau nipis dan fertigasi cili padi. Ada peluang... saya dan sahabat tak nak lepaskan peluang.. kebetulan pula pusat pengumpulan hasil pertanian telah diwujudkan tak jauh FarmBerry untuk pasaran hypermarket seperti Tesco dan Giant.

Impian saya dan sahabat kini berubah.. dari impikan sebuah taman kambing yang unik, ia dah jadi sesuatu yg menjana pendapatan walaupun secara part time. Harapannya semoga suatu hari saya dan sahabat dapat beri peluang pekerjaan kepada anak muda sekeliling..membantu mengerjakan projek kami. Walau macam mana pun.. saya tetap nak kekalkan taman FarmBerry sebagai taman kambing yg bersih, comel dan tidak berbau..

Anda boleh follow page facebook dan instagram FarmBerry untuk lebih banyak info tentang taman impian saya.. hihi

Fb: Farmberry Network
Instag: farmberry_network

Mungkin sudah tiba masa saya tinggalkan kerjaya di offshore bagi memberi fokus kepada FarmBerry. Keputusan sudah ada.. cuma menunggu masa terbaik. Insha allah..


Terima Kasih

11 September 2015

Jalani ujian Ultrasound dengan kos terbaik!

Hampir 10 tahun persahabatan saya dengan Al-Sharifie (gelaran semasa kami berkhidmat di Klinik Kesihatan Kg Pandan,KL) dan lebih kurang 3 tahun juga xberjumpa.

Baru-baru ni saya sempat singgah di 'istana idaman' baru sahabat saya ni. Dulunya cuma cakap2.. sekarang semua jadi kenyataan bila wujudnya Hanan Healthcare.. Klinik Hanan ni klinik peribadi sahabat saya yg beroperasi kat Shah Alam,Seksyen 7. Bersebelahan dengan SME Bank.. kawasan perindustrian.

Di sini, selain rawatan pesakit luar... perkhidmatan radiology seperti xray, ultrasound dan lain2 boleh anda dapatkan pada harga sederhana dengan peralatan canggih! Layanan staff hinggalah ke doktornya (Dr.Al Sharifie) memang first class! Saya kenal beliau seorang yang tinggi budi bahasa, besederhana dan penuh kasih sayang.. saya tak terkejut kalau klinik Hanan dihujani pesakit tak berhenti 😊.

Klinik ni sangat selesa sebab tak perlu menunggu lama untuk berurusan. Pasti anda puas hati. Boleh tanya Mr.Waze untuk lokasi sebab saya dah daftarkan gambar dan lokasi di situ. Jemput datang ya!

P/s: semoga persahabatan ini kekal ke akhirnya. amin. Hargailah persahabatan bila memilikinya. 😊


Terima Kasih

10 April 2015

Pahit Manis sebagai 'Offshoreman'...

Diam tak diam sudah setahun 7 bulan saya meninggalkan kerjaya pensyarah dan berjasa di mini hospital tengah laut biru. Kepuasan kerja yang sangat berbeza. Di sini tidak banyak protokol yang perlu dipatuhi selain aspek keselamatan.

Rindu pada kerjaya mengajar memang tak pernah pudar. Mujurlah di sini saya juga perlu membuat aktiviti 'teaching' acah-acah... seperti latihan pasukan bantuan perubatan kecemasan, health talk dan lain-lain. Jadi tak hilanglah skill communication yang dipungut semasa Teaching Methodology Course dulu..

Bulan April bukanlah bulan yang digeruni kerana keadaan weather yang stabil walaupun cuaca panas membara di luar kapal. Untung lah saya bertugas dalam kapal.. terselamat dari dugaan panas membara. Hihihi..sejuk membeku..

Blog agak sepi kerana line internet yang agak terhad. Bila line ok barulah semua post dipublish secara auto. Ini bukanlah penghalang untuk tidak menulis. Sokongan pembaca dan hasrat saya untuk menjadikan blog ini sebagai kenangan kepada keluarga bila sudah tiada... menguatkan lagi minat menulis.

Saya share kan gambar-gambar terbaru menjalani hidup di sini..


Terima Kasih

Cubaan Menu Seafood Gratin

Saya bukanlah penggemar seafood. Tapi sejak dah berhari-hari makan ayam.. tekak ni dah ubah selera. Resepi ni saya belajar dari Western Cook yang mesra saya panggil Abang Abd Rahim. Orangnya senior yang tak lokek ilmu. Senyum memanjang...masakan memang superb delises segala....orang Sarawak.

Ramai dah Cook yang saya jumpa. Abang Abd Rahim antara yang paling teliti memasak dan resepi masakannya agak mudah tanpa menghilangkan ciri-ciri asli western food. Lama juga saya mengintai dia di dapur sebelum dapat curi ilmunya. Memang boleh dikatakan sayalah peminat nombor 1 masakan beliau atas kapal ni. Doa saya semoga beliau sentiasa sihat dan dimurahkan rezeki. Aminnnn....

Resepi ni saya pilih sebab mudah dan sedap. Rebus dan bakar.

Seafood Gratin Mr.Cupid

Bahan-bahannya:

800gm - 1kg isi ikan dori
Sotong putih secukupnya
Udang dibuang kulit
Isi kerang
*ikan dan sotong dipotong hiris atau cube.

Bahan white sauce:

Butter untuk tumis
Bawang holland 1 labu
Garlic 1 labu
Bay leaves sekeping dua
Tepung gandum dan susu segar
*boleh rujuk post terdahulu untuk cara membuat white sauce.

Mozarella dan cheddar cheese secukupnya untuk dibakar.

Cara-cara membuatnya:

1. Rebus semua bahan seafood hingga empuk dan toskan.

2. Campurkan dalam bekas semua seafood tadi dengan white sauce.

3. Masukkan dalam bekas pembakar, taburkan cheese dan bake 15 minit atau lebih hingga cheese keperangan.

Sekali sekala ubah citarasa apa salahnya kan? Cuma modal agak mahal sikit kalau pilih udang besar dan sotong gemuk.. hihihihi.... kalau modal tipis, guna udang kecil pun boleh...

Selamat mencuba!


Terima Kasih

31 March 2015

Aiskrim Kelapa Homemade ala Vietnamese

Mimpi apa agaknya... inilah hasilnya bila tak ada apa nak dibuat. Aiskrim kelapa ala-ala Vietnam yang sempat saya belajar dari seorang rakan. Aiskrim ni best sebab tak perlu gunakan telur mentah. Telur mentah memang bagus tambah-tambah untuk jadikan aiskrim gebu.

Boleh cuba sendiri di rumah sebab kosnya murah. Kalau nak lagi sedap guna isi kelapa muda..tapi kelapa parut biasa pun bagi efek delises yer.. Sekali sekala buat sendiri, boleh kurangkan manis, kalau ada yang menghidap kencing manis.

Jom!


Aiskrim Kelapa Homemade ala Vietnamese 



400ml fresh milk
4 sudu besar gula pasir
4 sudu besar kelapa parut (saya guna yang dalam tin sebab tak ada fresh kelapa parut)
400ml santan kotak
1 sudu besar tepung jagung
kacang tanah panggang (salted pun ok)


Cara membuatnya :

1. Cairkan tepung jagung dengan beberapa sudu fresh milk, sampai jadi likat.

2. Didihkan dalam periuk, baki fresh milk tadi + santan dan gula. Boleh kurangkan gula jika suka.

3. Masukkan campuran tepung jagung tadi. Kacau lagi hingga mendidih seketika. Tutup api dan biarkan betul-betul sejuk. Masukkan kelapa parut. Kacau rata.

4. Alihkan dalam bekas plastik, atau bekas aiskrim dan sejukkan dalam freezer sekurang-kurangnya 3 jam.

5. Nak hidangkan, boleh guna scoop ice cream, taburkan kacang tanah. Siap!


Selamat Mencuba!

p/s: nak gambar cun..boleh guna Samsung Note , pastu edit lah picmonkey.com. hihi... tak edit pun dah cun..micro gituh!


Terima Kasih

29 March 2015

Melangkah ke Sri Ayutthaya ... Wangsa Maju


Destinasi makan kali ni adalah atas pilihan dan pelawaan my dear Abang Kamal & wifenya Nini yang comel! Kononnya nak celebrate acah-acah Birthday yang dah berkurun belatednyer itew.. sungguh terharu.. Bila disebut Sri Ayutthaya memanglah asing..lagi-lagi nak meredah KL lepas waktu pejabat. Nasiblah Mr. Waze membantu !

Kami sampai dah dekat Isyak. Layanan memanglah first class kat sini dari pintu masuk sampailah keluar ke kereta dengan perut yang penuh. Masuk je pintu utama... pelayan perempuan lengkap berpakaian tradisional Siam menyambut kami (saya, Mr.Pegasus, abg kamal wife dan anak-anaknya yang hyper active!). Kek yang saya bawa pun diambil pelayan dengan senyuman yang memukau kalbu.

Hiasan dalaman memang bestlah... feeling Bangkok sangat. Kap krung kap! Saya memang teruja dan jakun sekejap...siap belek-belek segala mak nenek atas meja tu..bunga..bekas-bekas penuh ukiran.. haaa..jakun betul!


Ni yang sempat snaplah... Nilah Abang Kamal...abang last saya ;), baik giler orangnya..macam abang Wan jugak!


Hah.. yang ni Spa Thai.. massage,.... massage.... taklah ni sebenarnya toilet. Punyalah excited sampai toilet pun saya snap!

Menu yang disediakan teramatlah banyak... dan yang best ditulis dalam bahasa Thai. Sakan jugak kami semua pronounce wording tu ..siap gaduh-gaduh.. Akhirnya pelayan datang beri bantuan kecemasan... Bagi bantuan order makanan dengan menepati selera kami. Entah apa nama menu yang dipilih..Kami decide untuk ambil pakej yang full semua ada. Lepas tu punyalah tamak.. order lagi side order dessert2... nasiblah habis makan!


Nilah mukaddimah buku menu... English tapi dalamnya mak oi.. Thai sajer....

Kat bawah ni makanan dan minuman yang sempat diambil. Lighting ala-ala redup manja jadi memanglah xsharp picnye disamping perut dah lapar.






Bab makanan...rasanya memang sedap dan presentation menarik. Cuma kalau yang tak suka pedas kenalah bijak memilih yer..nanti terlecur pulak mulut. Ada sesuatu yang best... bila saya minta pelayan untuk keluarkan kek besday yang xberapa nak besday... Tunggu punya tunggu..tak muncul-muncul pulak pelayan tu. Pelayan lain yang ada cuma tersengih-sengih... dalam pada macam nak tanya lagi sekali je..tetiba....!!!

Jeng..jeng..jeng......

Lampu restoran jadi malap...... Bunyi muzik Siam dari tadi bertukar kepada alunan Piano lagu Happy Birthday..pastu xsemena-mena segerombolan crew restoran (rasanya yang kat dapur pun join semangkuk!) datang beramai-ramai membawa kek tadi dan menyanyi.....menuju ke arah birthday boy! (Boy ke.... 33 tahun dengan 31 tahun tu.. hihihi)  ingatkan tu aje... lagu dinyanyi dalam dua version ok! English dan Thai... pastu lepas tiup lilin je.. kami sekeluarga dihujankan dengan kelopak mawar segar... Sekali lagi...kelopak mawar SEGAR!

Pastu lepas potong kek....sekali lagi... xsemena-mena pelayan tu ambil kek dan blah. Ayoyo...???? Hahaha... ingatkan dia nak pek semula sebab macam faham kami dah kenyang gila... rupanya pelayan tu datang semula siap serve dalam piring dengan tisu bagai seolah kita beli kek kat situ pulak! hihi.... suker....!



Masa nak balik tu ada lawak sikit, customer table sebelah pun terkocoh kacah bawa kek dari kereta. Mesti feeling nak potong macam kitaorang... tapi.... xde pun nyanyi-nyanyi macam kitaorang??? hihihihhi... kesian... :P

Keluar je restoran..kami ambil peluang snap pic kat lobby yang memang cun! Kalau anda suka masakan Thai..dan nak rasa feeling eksklusif..memang sinilah tempatnya! Saya bagi 4.5 bintang!

Boleh lah click sini untuk alamatnya ya:


Terima Kasih

© Mr.Cupid | Template Designed By Blog Bingkisan Hati