29 April 2014

Adamhealth/Tips : Amalan makan epal hijau


Sekarang ni memang saya tengah amalkan makan green apple... sejak dapat call daripada mak di darat.. mak kata specialist nasihatkan supaya amalkan makan buah ni untuk bantu reduce kan blood pressure disamping ubat-ubat lain. Lepas sebulan..mak dah dapat hasil. gitoooooo... teruslah saya ke dapur ambil berbiji-biji epal hijau masuk dalam bilik! hahaha....


Lepas saya baca dari banyak sumber, inilah sedikit ringkasan tentang kebaikan green apple kepada manusia (ceh... habislah...cikgu sains sekolah dah xleh cari makan... :P )






1. Tentulah serat atau fiber (lawas kan buang air besar.bagus untuk penghadaman dan xdelah sembelit lagi!!)

2. Mengurangkan tekanan darah (mak saya amalkan minum jus dari 2 biji green apple, next appoinment dengan Doctor, terus dapat pujian... 'BP makcik baguslah hari ni.....')

3. Bagus dalam rawatan bagi orang yang ada Gout mahupun pencegahannya.. (elok cegah dari kena telan ubat tiap hari.. ye x?)

4. Mengandungi carbohydrates untuk provides energy dan protein. (sebelum excercise gym segala... saya makan sebiji lebih kurang 30 minit sebelum senam. So..bye bye lah untuk energy bar yang mahal itew!! ahaah... nak promote kawan-kawan gym melantak epal hijau.. weuuuuuuuu.....)

5. Apple hijau ada banyak vitamin C, vitamin A, Riboflavin dan Vitamin B6.

6. Mineral pun ada banyak dalam apple hijau ni macam calcium, iron, maegnesium, potassium dan zinc.

7. Antioksida yang boleh mencegah risiko cancer.

8. Apple hijau ni kurang cholesterol jadi sangat bagus untuk yang tengah diet (nak kurangkan mana terlebih.... sejak dah 30an ni makin susah nak turun kalau dah naik.. haishhh... )

9. Membantu pencegahan penyakit berkaitan liver (kalau dah antioxidant memanglah bagus untuk liver segala..ye x?)



p/s : sebelum makan atau buat juice, pastikan basuh bersih2 tau...rendam air garam atau gosok je dengan garam ala2 scrub.. pastu buat juice jangan buang kulitnya.. :)



Terima Kasih

No comments:

© Mr.Cupid | Template Designed By Blog Bingkisan Hati