25 April 2014

Adamlicious : Diet Chicken SlimSoup Excelsior



Teringat abg kamal saya, dia pernah cakap, 'hey...xde benda lain ke nak makan? Bak kut teh tu kan khinzir..lagi nak halalkan jadi chic kut teh!' marah betul dia masa tu..lepas tengok packet rempah bawah ni kat Tesco Ampang dulu.. hahaha... bluerkkkkkk ..!

Sepanjang saya berada dalam ship ni, banyak yang dipelajari daripada Cook kat sini. Termasuklah menu ni. Bila saya amati ramuan digunakan, amatlah mudah dan biasa jerrrr rempahnye. Tapi rasanya... homaaaakkk... mabeleeeeessss.. hehehehehe..jangan terkejut yer dengan rasanya yang sangat ummphh!. Resepi ni sesuai untuk semua orang lebih-lebih lagi yang berbadan 'sihat' macam wonderdut (adik2 angkat saya yang confident level sangatlah over yer..) atau sape-sape yang berniat nak diet. hahaha.. jaminan kesedapan ialah 5 dari skala 6 bintang. (curlass kau jah! ala2 Hotel Royal Chulan gituuuhhh )
So nak bagi selera, saya ubah nama resepi ni.. resepi asli xperlu pakai rempah packet atas ni hockey..!!

Chicken SlimSoup Excelsior (sempena nama ship yang saya naik hari tu)
(untuk seekor hayammmmsss)

2 batang kulit kayu manis (kadang-kadang bau dia bacin kan? hahahah) + 1 labu bawang putih (kopek dulu kulitnyer..pastu ketuk2 ajer..ketuk2..... ramadan) + 1 labu bawang merah (hiris sajerr...). ha... semua benda alah ni rebuskan dalam periuk dengan air separuh.

Boil je masukkan 1/2 cawan kicap cair (selalunya ada tulisan cina..hehehe..carik yang halal ye bebeh!) + kicap pekat sikit.. sampai kuah nya colour coklat cair like2. Jangan banyak sangat nanti jadi macam sup kicap! Pastu masukkan hayammm ..mak hayam..anak hayam..segala.. heheheh.

Bila ayam dah empuk ala2 bantal bucuk kita yang confident empuk siap peta tu... boleh masukkan hirisan cilipadi (potong mcm cili potong yang kita selalu mintak kat mamak tu..tak pun kat kedai awe..) lagi pedas lagi meletup yer rasanya. cendawan shitakae , tauhu kering atau apa2 yang nak diletak sebagai topping, pastu letak garam, perasa (mak aji sket je..tapi saya guna chicken stock), gula xpayah yer.... tadaaaaa... siap dah ! Boleh tabur daun ketumbar..pun like2 jer...


Masa makan confirm hingus meleleh okey!! Pastikan tisu ada..

Tips :

1. Kicap jangan banyak sangat nanti xsedap.
2. Cili potong boleh letak sebanyak yang boleh , saya letak segenggam . Sangatlah meletup rasanya hingga terpaksa minum gaviscon nak sejuuukkkkan perot. hehehhe

Selamat mencuba!






Terima Kasih

4 comments:

Akmal Jamil said...

Baik mkn ayam masak pindang...lg sodap...

Anonymous said...

Sedap eeeeeeee...ni yg x sabar nak buat nu

Adam Fahmy said...

lagi pedas lagi sedap...haha

Adam Fahmy said...

try dulu..baru tau. org iban cakap Nyamai....

© Mr.Cupid | Template Designed By Blog Bingkisan Hati