26 April 2014

Adamlicious : Golden Cheese Pasta


Untuk resepi kali ni...western lah pulak. Tapi ni antara favourite saya dan adik-adik Wonderdut. Siap wife member dipaksa menuntut belajar okey.. Nak xnak kenalah ajar jugak.. hehe.. maklumlah sesenang alam sangat nyer..

Golden Cheese Pasta

Kita wat sos dulu. Sos ni dipanggil white sauce mungkin sebab colournya putih gebu. Senang sangat campak-campak je jadi! 

Bawang holland sebiji dicincang atau potong cube + 1 labu bawang putih (cincang jugak ala2 rasukan ablasa ! lagi cepat hancur..). Tumis dalam periuk dengan 1/2 buku butter yang dicairkan. Api sederhana je..sampai wangi .. jangan sampai ireng yek....

Masukkan tepung gandum (tak yah nak campur air yer.. jgn memandai!) tumis sekali dan letak sehelai je daun Bay (kalau xde Bay leave ni ok je rasanya.. tak tau apa motif..bau kot ..). Kalau agak2 macam kering sangat kena letak minyak masak sket pun okey. Kacau guna whisk tau.. saya guna senduk kayu je tapi punyelah laju kacau supaya x berbiji (seb baik biceps i ketul-ketul). Lepas dah wangi masukkan susu segar sket... dalam 300ml.. agak-agak je.. masuk sikit-sikit sambil kacau non-stop!!! kalau pekat letak lagi sampai dia likat ala2 sauce. Letak garam secubit. Tutup api. . Tadaaa..... jadi dah white sauce ala2 snow white.. putih kan?

Sepeket macaroni dalam 400gm (leh je guna spiral ke, angel hair ke... ikut suka lah.. jangan hair bangla sudeh....) yang dah direbus sampai lembut (masa rebus jgn lupa letak minyak masak sikit dgn garam..kalau tak.. anyep lah rasanya...)

Dalam satu bekas (saya guna bekas kaca mak.. curik kat bilik belakang..) letakkan macaroni + tuna chunks - bukan chucky yer.. xde kena mengena!  (beli dalam tin je senang yang kecil tu..., tin tulis tuna in water) + daun celery dan batangnya yang dipotong kecil2 halus (ala2 crunchy like2 kalau makan lah...).

Campurkan semua ni gaul...letakkan white sauce tadi. Jangan banyak2... letak sket2... sampai semua macaroni rata kena sauce itew.. tak perlu habiskan. Parutkan mozarella cheese tabur atas pasta sampai rata. Kalau nak lagi best letak cheddar cheese juga..kasik masin sket.. bakar dalam oven dalam 15 minit je.. tengok2 lah..kalau cheese dah melt dan colour brown , yabeda bedooo... siap!!





Saya buat dua kali, satu guna microwave, hasilnya sangatlah xcantek sebab bakarnya dalam 8minit je... xbape kick lah..  Walaupun dah tabur2 daun sup... konon kasi green presentation sket ala2 Duta Alam Sekitar..







Batch kedua saya guna oven. Haa..barulah cun melecun... macam Masterchef seh...







Tips :

1. Bakar mesti guna oven kalau nak sedap dan cantek.
2. Makan dengan tabasco atau cili sos pun lazat berkrim disukai ramai.. yummy!

Sekadar hobi!


Terima Kasih

No comments:

© Mr.Cupid | Template Designed By Blog Bingkisan Hati