27 April 2014

Adamlicious : Kuih Africa Like-Like

Bila mata tak boleh nak tidur, pusing kanan..pusing kiri.. xlelap jugak! Memang ke galley ler jawabnya.. Ha.. hari ni saya ada curi masa kejap belajar buat sejenis kuih. Chef kata kuih orang diet lemak berkrim katanya.. (lantaklah labu...asalkan bukan lemak gelemair kat perottt sudehh,... ). First time saya tengok minggu lepas..2nd time.. haaaa... tengok hasil air tangan saya! Menjadi yer... rasanya memang sedap dan manisnya lain.. sebab tak guna gula pasir, jadi manis lemak-lemak.


Chef kata dia xtau nak bagi nama apa.. hahah... kalau ikut rasanya yang meletop dan warnanya yang ala African itew... mmm.. inilah namanya..

Kuih Africa Like-like 

Bahan utama dia gula apong. Hah...macam ni gulanya..ada di Malaysia sajer... (Chef bagi info macam tu.. kalau tipu...dia yang tipu yer...)


500gm tepung ubi/ sagu (tepung ubi ke..tepung kanji ke... tepung sagu.. sama je yer...) + 500gm tepung beras, campurkan dalam bekas dan masukkan 'gula Apong' satu cawan + gula Melaka 2 biji (size besar tu tau.. kiranya size asal sb sekarang kan gula Melaka ada yang comel... cairkan dulu dengan air dalam 200ml). Masukkan air sikit-sikit kacau sampai dia jadi cair macam sos.. Xyah pukul.. kacau je... Pastu masukkan dalam acuan (tak kisah acu ape.. janji leh bentuk... atas ship ni ada bekas ni.. h...layan je... comot2 sket...)

Ha...lepas tu kukus dalam 15-20 minit sajer(seb baek muka tak terbakar tadi kena wap panas.. hati2 yer u olls kat luar tu).... dan hasilnya... 


Yang ni dah siap banyak.. berkilat kan.. macam xcaya je saya yang buat.. hahah... best sebab xada santan atau gula pasir. Jadi siapa2 yang diet tu.. jemput cuba!


Rasanya kos buat benda alah ni xsampai RM15.00 kot.. congak2 je lah.. rasanya sedap sangat.. manis lemak.. kiranya ala2 melting dalam mulut.. weeeu... heaven sangat!

Sekadar hobi!

p/s ; saya tak minat kuih-kuih kukus.. tapi yang ni memang sedap! hahahaha..


Terima Kasih

2 comments:

Akmal Jamil said...

Mcm kuih lompang yg mak buat kat mangkuk merah kecik2 tu jek

Adam Fahmy said...

lain yer... ni sgt unik dan lazat.. :P

© Mr.Cupid | Template Designed By Blog Bingkisan Hati