27 April 2014

Adamstory : Detik-detik cemas di Offshore


Baru saja saya nak lari-lari hamster di gym petang tadi dalam pukul 3.30pm. Tetiba alarm kecemasan berbunyi. Ingatkan latihan kebakaran.. rupanya.. makluman dari Radio Operator, ada kebocoran gas di platform berdekatan kapal. Haiyoo... memanglah cemas.. sangat-sangat. Dengan pantas , terus saya sarung coverall dan berkumpul di tempat yang ditetapkan (sempat tengok cermin .. presentable ke x... macam encem je.. :P)

Masing-masing berwajah cemas dan xkurang yang sedih.. Sorang-sorang saya perhatikan. Ada yang cuba berlagak tenang, ada yang diam termenung jauh, ada yang pegang handphone (scroll gambar wajah-wajah orang tersayang rasanya.. touching sangat saya tengok..), ada yang patuh menunggu arahan dan macam-macam lagi. Saya..? Saya sibuk dengan peralatan sokongan yang perlu disediakan untuk sebarang kemungkinan.

Dalam hati saya berkata ' inilah harga yang perlu dibayar bila bertugas ditengah lautan' . Rasa gusar kurang, dalam keadaan begini selain usaha dan tindakan pantas juga bertenang, hati xlekang dari berdoa agar semuanya selamat..aminn.. Andainya berlaku letupan rasanya kami semua tak dapat lari ke mana... (saya dah plan nak terjun ke laut ala2 Si Luncai tapi Captain bagitau position saya ni..kena terjun antara yang last.. ala... menchikkk!!). Kurang 40 minit, kebocoran gas berjaya diselesaikan. Alhamdulilah... barulah saya lihat wajah crew ni gembira..


Selesai saja semua.. baru saya hubungi abg kamal.. Saya tak nak keluarga risau, jadi jalan terbaik, dah selamat baru bagitahu. Kalau apa-apa berlaku.. biarlah tinggal tanda tanya (gitooo....hehehe...) Ajal maut di mana-mana. Benar bertugas di tengah lautan sangat berisiko tinggi, tapi bukankah kita ada Allah yang selalu menjaga? yeahh....!!! Alhamdulillah..

p/s : saya tiada dalam gambar ok!




Terima Kasih

1 comment:

Akmal Jamil said...

Alhamdulillah semua selamat...lain kali silelah pm ke wassap ke bg tau ade kecemasan.at least kami boleh doakan dgn lebih kuat utk keselamatan mr cupid.
Nak wat camne dah watak awak watak penting dlm kpl tu...mmgla kena jd group last yg terjun...tp xpe.hero mmg kena bg rakyat jelata selamat dulu.tu 1 tugas yg sgy mulia..jaga diri.

© Mr.Cupid | Template Designed By Blog Bingkisan Hati