17 May 2014

Adamhealth : Penggunaan Steroids Injection untuk membentuk otot Part 1


Sudah terbiasa dengan pertanyaan tentang steroids injection tiap kali melakukan cardio di gym (kacau seh..orang tengah lari-lari hamster nih!) Pertanyaan-pertanyaan yang mulanya merimaskan, lama-lama saya ambil sebagai satu platform untuk membantu rakan-rakan di gym. Saya cuma salurkan maklumat dan terpulang kepada mereka untuk ambil atau tidak. Sebagai pengamal perubatan bertauliah, rasanya agak kejam kalau saya diamkan diri bila ditanya, walhal saya tau tentang perkara tu. Betul kan...?

Kalau dulu yang gunakan injection steroids ni orang yang hardcore, tapi sekarang ni yang baru sebulan dua workout pun dah susah payah nak cari sumber steroids untuk dapat hasil express yang diidamkan. Hadoi...dik..silap langkah, padah menantimu.... (gituuuu... hihhihi). 

Apa yang menyeramkan, ramai juga yang berani suntik kawan2 tanpa tau lokasi dan teknik suntikan sebenar. (bahaya tau kalau tersilap cucuk.... boleh lumpuh bahagian tertentu anggota tau! ...tak pun otot yang dicucuk mengeras ..lagi keras dari tumit kaki kaw! hehehe...)



Ok, sedikit introduction tentang steroids yang biasa digunakan oleh mereka2 sama ada ditauliahkan atau tak.. heheheh....

Apa tu Anabolic Steroids?

Sejenis hormon synthetic (tiruan) testosterone (hormon seks semulajadi manusia.. body kita kaan produce setiap hari cuma jumlahnya tidaklah banyak, bergantung keperluan semasa badan). Biasanya digunakan athlete untuk membantu kekuatan dan mass otot (jisim atau... tak pasti perkataan sesuai :P)  sekaligus meningkatkan endurance, power dan speed otot.

Haaa... jelas tak? Itulah maknanya kalau orang sebut anabolic steroids, saya rasa cukuplah untuk pemahaman orang biasa .

Saya bagi satu dulu contoh yang popular...

Winstrol @ Stanozolol - digunakan semasa fasa cutting

Kemungkinan side effects ,  hair-loss dan jerawat ( kulit berbintik-bintik dulu macam ruam tapi lama kelamaan jadi jerawat... ala2 jerawat batu seketul dua...besar pun ada kadang-kadang! Tak macam jerawat biasa... luar biasa).

Kesan yang bahaya ialah hormon ni boleh meningkatkan LDL Cholesterol (boleh rujuk kat sini LDL & HDL ), Liver Toxicity (Keadaan hati bertoksik.. selalunya orang yang minum alcohol kena penyakit ni..) , Testicular Atrophy (Pengecutan Testis @ Zakar.. boleg google macam mana rupanya atrophy testicular itew yer....)

p/s : tunggu entri selanjutnya nanti ya. Masa agak terhad :D

click sini untuk entri seterusnya Part 2


Terima Kasih

1 comment:

Fiqa Nsz said...

awak kena tag!
http://fiqansz.blogspot.com/2014/05/the-liebster-award.html

© Mr.Cupid | Template Designed By Blog Bingkisan Hati