02 May 2014

Adamhealth/Tips : Senaman berkesan untuk bakar lemak !

Baru-baru ni ada terbaca artikel tentang bahaya senaman waktu malam.. rasanya ramai yang kurang setuju memandangkan cara hidup sekarang, waktu siang kita bekerja...jadi malam saja untuk kita beriadah segala.. Saya pun kerap bersenam waktu malam seawal 2am (eh....malam ke am itew...???? kadang2 lepas isyak..) Udaranya segar dan nyaman....

Entri kali ni saya nak berkongsi fakta tentang senaman supaya siapa2 yang ferfeeling nak bakar lelemak (gelemair bak kata bff saya.. hahaha... comel kan? lemak berlebihan kat perut kalau kita jalan atau terhentak sure bergoyang mcm ada air..gelemair lah tuh...). 

Saya memilih senaman cardio (untuk jantung iaitu apa-apa senaman atau pergerakan yang berulang dan memberi impak lama kepada heart rate kita). Macam swimming, cycling, jogging dan banyak lagi...aerobic mak robic nek robic semua tu sekali yer....hehheheh..

Kalau tengok carta sebelah ni, senaman yang dapat kekalkan heart rate atau denyutan nadi kita 110-130 seminit dalam tempoh tertentu baru dapat burn lemak yang kita sayangi itew... 

Jadi kalau cycling like2 ajer.. xde sampai rasa mengah2 tu..namanya senaman regangan otot je yer.. xde effect pun pd lemak.

Sebab tu ada orang naik tangga hari-hari tapi punggung makin lebar.. (dan..dan tu nak marah tangga pulok...) sebab pergerakan naik tangga tu xsampai pun 30minit dan tak naikkan nadi pada kadar pembakaran lemak pun.. So jangan salahkan sesiapa ya.. hehehe...

Kecualilah lari2 anak ikan naik turun tangga 30 minit sampai mengah dan berpeluh..kiranya nadi dah naik 110-130..sure ada beza...sebab pembakaran lemak secara terbuka berlaku! (homaigot...macam sampah lak nak .pembakaran terbuka' katenyer.....)

Jadual bawah ni pulak sedikit gambaran berapa kalori terbakar untuk excercise cardio yang kita pilih;


Saya hari2 cycling tau dalam 30 minit satu sesi dan dah tentulah..hanya satu sesi je.. heheh.. kalau ikut machine, dengan kelajuan 40-45kph dalam 30 minit tu baru dapat achieved 400+ calories burned.. (menchik kan..!!! azab sangat.. penat je lelaju macam kena kejar gondoruwoo....tapi yang terbakar? hadooooo.....) Tapi ternyata berat badan turun secara normal.. Xada short-cut untuk turun berat badan. Senaman cardio paling terbaik untuk melenyapkan 'gelemair lelemak' itew..... 

Lepas cardio baru main bebanan..(dumbbell kaw... tapi xlah berat sangat..cukuplah ada bentuk2 sikit dan nampak fit... ). Pilihlah senaman mana yang sesuai untuk anda dan yang penting senaman tu boleh maintain buat 2-3 kali seminggu.... gitooooooo.... 

p/s : Lepas senam tak yah kompang2 dah turun 2-3kg... padahal baru 2 kali je lari2 ... siap ngan muka2 confident betapa dah turun banyaknyer kg2 itew...(sebenarnya nak bgtau dah penat senam kan???) nampak noo lah menipunyer... hehehhe... kbye!


Terima Kasih

2 comments:

Anonymous said...

Haha..tu mcm i je..lari lari anak naik tangga menuju ke puncak..tapi ponggong malatop ok..hahaha

Adam Fahmy said...

aset tuh...hahahha... lari-lari hamster sampai berpeluh ajer lah...

© Mr.Cupid | Template Designed By Blog Bingkisan Hati