13 May 2014

Adamlicious : Kudapan Peanut Butter Cornflakes



Jam 3 pagi saya merangkak ke dapur ... nak kudap2.. heheheh... Entri kali ni nak bagi recipe kudapan guna cornflakes. Senang jer... tengah malam , pagi buta pun leh wat.. janji kenyang :P

Lama tak ke dapur... tetiba je patient 'mengimarahkan' hospital sehari dua tiga ni.. jadi masanya terhad nak pegang periuk kuali segala,.... (curlass kaw... takkan nak masak sambil pegang jarum kot..!)

























Kudapan Peanut Butter Cornflakes 

1 kotak cornflakes
50gm butter unsalted (dlm 2 sudu je..)
2 sudu peanut butter yg free cholesterol
2 sudu besar madu
1/2 sudu besar gula pasir

Meltkan butter dgn peanut butter, masukkan madu.. dalam periuk. (saya guna periuk besar supaya dah menjejes masa gaul..) bila berbuih masukkan cornflakes. Tekan2 kacau kerap..pastu masukkan gula pasir last sekali. Api kecil je..sini pakai conductor..saya pusing kat no 4. Kacau lama sikit... supaya crunchy nyer maintain...pastu angkat. siap!!  Xyah bakar dlm oven... masuk dlm bekas...dah sejuk leh tutup.

Saya tak sempat nak tutup dlm bekas... dah ada crew ngepaw.. terbau kuih raya katanya.. haloo??? Rejab yer skrg nih!!! nak xnak kenalah kasi.. ceh!

Ha...benda alah ni kategori kudapan kot sebab bila makan terkudap2.. ehhehe.. leh lah gantikan snack yg byk ajinomoto cap mangkuk tuh...

p/s : rasanya manis masin lemak merdu..... non-stop yer klu da makan.. bila habis tuduh org lain makan .. hehehe


Terima Kasih

No comments:

© Mr.Cupid | Template Designed By Blog Bingkisan Hati