01 May 2014

Adamstory : TIPS buang minyak terlebih di muka!

Zaman sekolah menengah memang hari-hari terpaksa jalan berkilo-kilo meter ke terminal bus untuk jimatkan duit. Abah bagi duit saya rela berjalan kaki dengan sahabat masa tu namanya Norlina dan Mahathir. Duit yang disimpan tu surelah untuk beli koleksi album terbaru Siti Nurhaliza (2000). Muka memanglah berminyak..jerawat pun macam Chipsmore.. kejap ada ..hari-hari ada. Selain disebabkan perubahan hormon (yang ni memang xleh control) , malas cuci muka pun boleh jadi faktor jerawat dan minyak banyak. Macam dalam iklan TV bawah ni...


Nak dijadikan cerita, saya ada terbaca tentang khasiat putih telur kalau buat mask boleh kurangkan minyak. First time try guna sebelum tidur, masa sapu tu muka kena direct depan kipas meja supaya cepat kering (sebab baunye hanyir..uweeekkkk.... ).

Esok bangun pagi akan terdengarlah suara mak 'siapa yang pakai telur, tinggalkan kuning dalam piring kat peti ais nih???

Saya xkan mengaku sebab dalam rumah ada lagi abang-abang, kalau mengaku sure kena marah. Hehe.. last-last mak tau jugak! Mak kata jangan membazir..telur sekarang dah mahal (maklumlah pendapatan abah xseberapa tapi cukuplah untuk besarkan kami! ) 


Kali pertama pakai, saya tertidur sampai pagi, muka kejung. Tapi lepas cuci rasa macam selesa. Lepas sebulan pakai (lebih kurang 2-3 hari sekali tepek kat muka) dapat kesan minyak muka memang kurang. Jerawat pun berkurangan walaupun ada lagi (yang tu sebab hormon....). 

Sepanjang form 4-5 saya rajin guna. Tapi yang bestnye minyak kat muka dah kurang dan maintain sampailah umur dah 30an ni. Bila dah masuk alam dewasa memang kena kurangkan makanan berminyak banyak... (barulah skin awet muda! konon......) Air masak pun kena selalu lebih. jangan takut untuk minum.. banyak kelebihan minum air masak. Jadi adik-adik kat luar sana boleh lah try sapu putih telor kat muka sebelum tidur....

p/s : ada juga kawan-kawan yang cuba tapi xsesuai, moral of the story... kalau lepas sapu dalam masa 10minit rasa gatal cepat-cepat cuci. Anda boleh google kebaikan putih telur untuk facial..

Sekadar berkongsi!


Terima Kasih

No comments:

© Mr.Cupid | Template Designed By Blog Bingkisan Hati