27 June 2014

Adamstory : Syarat WAJIB kelayakan bekerja di offshore


Apa syarat asas selain kelayakan akademik untuk join offshore ni yer.... ? Haa.. nilah soalan famous boom boom boom yg selalu diletupkan kat inbox saya. Sekadar untuk perkongsian saja ya... anda perlu ada 'licence as seaman' kononnnnn... yg dipanggil BOSIET. Dalam bahasa panjangnyer... Basic Offshore Safety Induction & Emergency Training. Tak kiralah siapa pun anda, apa juga jenis jawatan yang anda mohon ..selagi dalam arena offshore ni.. kapal ke..plantar ke..workboat ke.. mesti kena ada benda alah ni.

 

Course dia dalam 3 hari. Kat Malaysia ni ada banyak jugalah tempat yang ada tawarkan course ni siap dengan pengiktirafan international (kalau nak ke lautan oversea or platform luar ler....) Kosnya dalam RM 1800-RM2500.. tapi saya punyer yang paling murah (jimat u olls... even company sponsor haha..). Sijil ni valid 4 tahun saja. Lepas tu nak renew kena attend course dari awal semula. ada practical..teori dan exam (paling xbest exam sebab bayar mahal2 belum tentu balik dapat lessen nih!)

Apa yg anda akan lalui sepanjang course? Boleh click sini sebab saya buat kat sini Damansara

p/s : Agak mencabar kekuatan mental dan fizikal okey! So kena kuatkan semangat anda betul2. Oh ya.. untuk post medic, kena ada course special.. hihihi... pun ada exam yg mencengkam jiwa punyer... heheh


Terima Kasih

No comments:

© Mr.Cupid | Template Designed By Blog Bingkisan Hati