05 June 2014

Keropok Lekor Homemade Seluruh Cinta


Terpaksa re-edit dan post semula entri ni sebab entah apa jadi, semua gambarnya xkluar.. jadi simbol no entry. Thanks kpd viewer yang prihatin dan inform hal ni. Jadi sy kongsikan ya resepi homemade keropok lekor.

Resepi ni saya dapat hasil google beberapa blog dan saya finalize ikut citarasa sendiri. Lepas upload di facebook, memang ramai PM untuk dapatkan resepi. Oklah, ni lah dia resepinya dan step by step cara buat:

Keropok Lekor Seluruh Cinta

800gram ikan selayang atau ikan sardin
800gram jugak tepung sagu atau tepung kanji
3 ulas garlic (tumbuk lumat...)
1 1/2 sudu baking powder
Garam secukupnya
Perasa yang dibenarkan :P
Sedikit minyak masak

Step 1 : Siang ikan , basuh bersih dan asingkan isinya.


Step 2 : Asingkan macam ni... check balik tulang temulang. Nanti xpasal-pasal azab jemarimu tertusuk duri..gituuh! Pastu blender tapi saya nak feeling2 tradisional, saya tumbuk dengan batu lesung :P, nak lagi cantek boleh kisar dgn blender kering ya.


Step 3 : Campurkan tepung, baking powder, garam, perasa dan bawang putih. Gaul sebati sampai jadi doh.


Step 4 : Dah jadi doh macam ni boleh kepal-kepal jai bentuk yg disukai. Ikut imaginasi memasing lah yer... kalau malas leh je wat bulat-bulat.. tapi xfeeling lekor lak nanti :P (hati-hati yer...sure ada jumpa tulang halus masa ni.. heheheh)


Step 5 : Sapu minyak sikit.... 


Step 6 : Didihkan air..dah buble-buble.... baru masukkan. rebus lama sket supaya dalam dia betul2 masak.

Step 7 : Angkat toskan dan goreng.



Hasilnya mmmmmm... Bolehlah sape2 yang nak adjust resepi kasi lagi dap dap dap...... 

Sekadar berkongsi!

p/s : uli doh dengan kasih sayang..baru sedap :P


Terima Kasih

1 comment:

Fiqa Nsz said...

wah nampak sedappp :3
thanks for sharing ^^

© Mr.Cupid | Template Designed By Blog Bingkisan Hati