20 November 2014

Tart Mozarella Cheese


Tart kali ni intinya sardin, ala-ala nak buat inti karipap sardin tu tapi atasnya sy letak mozarella cheese. Ada sedikit hangus di situ :P

Acuan pun tak guna tart punya.. rasanya ni acuan wat kuih lompang! Asal boleh je..lantaklah..janji bentuknya bulat mangkuk kecik.. nampaklah ciri-ciri tart nye :)

Taste sgt delises..sesuai utnuk minum petang atau sesi 'ngeteh'. Cheese tu guna cheddar boleh..mozarella pun boleh.. nak lagi jimat guna slice cheese :P Inti boleh ubah ikut citarasa ok!

Resepi doh ada di sini ya  Doh Pie Mr. Cupid

p/s: cheese tu parutlah dulu baru cun bila ditabur atas tart. Kat tesco pun ada jual dah siap parut. Buat tart ni yang paling penting dohnya..kalau xsedap doh..pasti muak! haha


Terima Kasih

19 November 2014

Resepi Doh Pie Paling Senang! Tuna Pie


Sebelum ni pernah belajar cara buah doh untuk pie dengan tart, kalau xsilap dipanggil 'sugar doh'. Tapi rasanya macam leceh sikit nak buat..kejap kena simpan dlm freezer , pastu nak uli laju2..etc.. last2 terus xbuat. Masa tu pie dgn tart lum femes pun..dalam tahun 2003.

Resepi doh kali ni intai-intai Baker buat last week, hari ni cuba air tangan sendiri. Alhamdulillah menjadi... jom sapa2 nak try :)

Pie Tuna Chunks Cikebum Cikebum

Bahan-bahan doh:

1 buku butter dicairkan
3 sudu besar gula pasir di blended
3 sudu besar air paip
3 biji kuning telor
1 1/2 cawan tepung gandum (agak-agak boleh kurang atau lebihkan ya)

Bahan-bahan inti:

2 tin tuna chunks (toskan airnya)
Mayonis secukupnya (jgn banyak sgt nt meleleh..xcantik)
1 biji bawang holland (potong dadu)
semua bahan ni campur dalam mangku dan gaul.

Slices cheese secukupnya.

yeay..siap dengan pantas pun intinya!

Cara-caranya:

Step 1 : Campur semua bahan doh, uli sampai jd doh. Pastu lenyek dengan plastik macam ni...


Step 2 : Telangkupkan bekas pai (sekarang ada yg senang boleh buka tepi dia..kat sini pattern ni je ada..so leceh sket). Pastu adjustlah sikit2...



Step 3 : Pastu cucuk2 bahagian alasnya dengan garpu supaya xgelembung bila bakar. Bakarlah sampai kuning dalam 8 ke 10 minit.. tengok2lah..mana tau panas sgt oven..nt itam pulak. Pastu masukkan inti tuna. Susun slice cheese sampai tertutup semua inti atasnya. Bakar kejap smp cheese tu macam menggelembung.


 Siap!!!!


p/s : inti pie ni boleh tukar sesuka hati..sy ada plan nak letak kari kambing pekat.. mesti sedap  western+indian style :P


Terima Kasih

Idea Resepi Cake untuk diniagakan!!!




Cuba check peti ais, kalau ada epal yang dah buruk kulit tu... rajin-rajinkan diri lah try resepi ni. Hhihihi... rasanya memang terbaik! Kalau ada topping cream cheese ke sure lagi meletup! Empuk, ringan, tidak terlalu manis, sesekali crunchy....dan ermmm... anda cuba anda tahu! kalau ada yang nak bisnes, memang sy cadangkan habis-habisan. selain bahan yang murah, nak sediakan pun senang! Paling penting...sangat sedap!!

Apple Cake Mr. Pegasus

Bahan-bahannya:

5 cawan marjerin yang dicairkan.
3 3/4 cawan gula pasir blended
10 biji telur
7.5 cawan tepung gandum
5 biji epal
5 sudu kecil baking powder
2.5 sudu kecil soda bicarbonate
5 sudu kecil esen vanilla
kalau suka leh letak serbuk kayu manis

*pandai-pandailah kecilkan ya resepi kalau nak wat portion sikit, bahagi 5 semua bahan atas ni ok!

Step 1 : Pukul gula dengan telur sampai kembang dlm 15 minit.

Step 2 : Masukkan marjerin yang dicairkan dan pukul lagi sampai kembang.

Step 3 : Letak esen vanilla, dan pukul kejap, masukkan tepung yg dicampur dengan soda bicarbonate, baking powder.

Step 4 : Pukul dengan kelajuan sederhana  sambil masukkan epal tadi.

Step 5 : Glaze kan loyang.


Step 6 : Tuang dalam loyang dan ratakan macam ni


Step 7 : Bakar dalam 45-50 minit dan siap!!


Happy sangat dengan hasilnya yang sgtlah sedap. Ringan dan tak muak. Kulit cake tu crunchy sgt...


Selamat mencuba!


p/s: lepas masukkan epal, bancuhan nampak berat dan likat, tp jgn risau sebab lepas bakar dia akan naik 1 ke 1.5 kali ganda... sedap!!!


Terima Kasih

18 November 2014

Resepi Buah Melaka ala Borneo



Tengah malam ni tetiba teringin nak makan buah melaka. Tanpa segan silu terus mencari bahan kat stor..ala2 tikus. Maklumlah... lagi beberapa hari saja nak kembali ke tanah semenanjung :)

Jom kongsi resepi senang.

Buah Melaka ala Borneo

1 paket tepung pulut 500gm
1 paket serbuk santan
air secukupnya dicampur colour hijau
esen pandan ikut deria hidung masing-masing.
gula melaka (potong ala2 kiub)

Caranya yang sangat2 senang :

1. Campurkan semua bahan, uli sampai jadi doh, ambil sikit masukkan gula melaka dan bulatkan.
2. Rebus air, dah boil masukkan buah melaka, bila timbul maknanya dah masak.
3. Gulingkan atas kelapa parut yg dicampur secubit garam.
4. Buka mulut dan telan.

p/s: resepi ni jadi lembut sangat-sangat walaupun dah sejuk berbanding jika doh hanya diuli dengan air tanpa santan.


Terima Kasih

Cari resepi cookies Subway yang sedap???


Hai semua.. bagi peminat cookies Subway, anda perlu cuba resepi ni. Mudah dan ada tips yang perlu di follow kalau nak rasanya rapuh diluar dan kenyal di tengahnya! Selepas berguru dengan Chef Ronnie, akhirnya berjya dihasilkan cookies yg rasanya xkalah dengan cookies di Subway.

Macam biasalah nak mudah, sy bagi step by step ok! Sy kecilkan resepinya sebab sy buat untuk 2 buku butter.

Cookies acah-acah Subway
(Nak jugak ada subway di situ...)

1 buku butter - 250gm
1 cawan gula castor atau gula pasir blended
2 sudu teh esen vanila
2 biji telur
2 cawan tepung gandum
3 sudu teh baking powder
2 cawan nestum dikisar halus
2 cawan nestum xyah kisar

Caranya:

Step 1 : campur semua bahan kecuali butter, gula, telur dan esen vanilla dalam bekas macam ni..


Step 2 : Pukul butter gula dan telur sampai kembang, gebu... mixer tu guna paling laju cepat gebu :P


Step 3 : Dah gebu, masukkan bahan yang dicampur tadi, Sudukan satu persatu..kelajuan mixer slow masa ni. Pukul lagi dengan kelajuan maximum.


Step 4 : Dah jadi doh, boleh simpan dalam peti ais kejap atau biarkan 5 minit. Pastu ...hahhh nilah tips dia;

# ambil sikit doh guna tangan ala2 sejemput besar sebab cookies omputeh atau Subway tu memang besar kan..., jangan kepal!!! - nanti cookies jd padat dan muak bila makan.

# tepek kat dulang, gunakan hujung jari telunjuk saja untuk bentukkan jadi bulat. Teknik bentukkan ialah dengan tekan2 doh dari tepi membulat. pastu baru tengah.

#bahagian tengah cookies jangan terlalu tinggi, nanti jadi lemau. Bentuknya akan jadi macam gambar bawah ni. Cookies ni akan mengembang.

#Bila sudah masak, jangan terus try sebab akan rasa lemau, tunggu sejuk,,sure ala2 cookies Subway!


Boleh tukarkan nestum kepada badam dan chip white chocolate atau apa2 yang dirasakan best, sukatannya sama macam nestum ok! Sini bahan xcukup tapi rasanya sgt vooom!!



Terima Kasih

17 November 2014

Cabaran AeroFreak, Plank & Zumba di Putrajaya


Mungkin kita dah terbiasa dengar senaman cardio (khusus untuk kesihatan jantung) seperti senamrobik, aquarobic, swimming dan brisk walking, sekali sekala kena variasikan senaman tu barulah xrasa bosan. Lebih-lebih lagi bagi anda yang sibuk, jadi waktu hujung minggu selain luangkan masa dengan keluarga bolehlah ditambah slot senaman!

Sejujurnya sy belum pernah join AeroFreak dan Plank pula dibuat sendirian depan video :P Ha.. kebetulan masanya kena dengan kelapangan. Jadi sy xnak lepaskan peluang. Rugi....

Insha Allah, sy akan turut serta dalam acara di atas nanti. Kepada rakan-rakan blogger yang berhampiran, jom! Sebelum nak datang boleh hubungi nombor yang tertera ya, Takut dah over limit... dewan roboh pula :P

p/s: pakai pakaian yg sesuai..kalau ada banyak lebihan lelemak macam sy, pakailah pakaian resap peluh dan boleh cover 'kelebihan' kita itu... hihiih...


Terima Kasih

13 November 2014

Apam Senyum : Gerenti Jadi!!!

Apam pun boleh senyum kan.... siapalah yg bagi nama apam ni :P

First time try buat,feeling2 sampai kampung nanti nak buatkan abah..kononnya abah feberetsss.. Mula-mula siap bancuhannya rasa macam pelik sebab baunya xmacam apam, lebih macam kek. Tapi lepas masak..... ye lah.. memang apam! Mungkin namanya senyum sebab bila masak dia akan merekah macam bibir tebal yang senyum lebar..

Apam Senyum (resepi dari rakan yang ibunya menjual apam depan sekolah)

Bahan-bahan terampai:

300gm tepung gandum
250gm gula pasir (kisar)
200ml susu cair
1 sudu baking powder
1 sudu makan ovellete
2 biji telor
esen vanilla

Kalau nak buat banyak, kena darabkanlah ya macam biasa..2 ke..3 ke... sy buat 4.

Cara membuatnya:

Step 1 : Pukul telor dengan gula sampai kembang 5-10 minit dalam mixer.

Step 2 : Masukkan ovellete, pukul lagi 5 minit sampai gebu pulak..


Step 3 : Masukkan tepung berselang seli dengan susu cair. kelajuan mixer masa ni sederhana. kalau tak....tepung tu flashback kat muka :P




Step 4 : Pukul lagi dalam 3 minit, angkat dan asingkan dalam dua bekas. Terpulang nak berapa bekas untuk bagi colour...sy guna merah je.



Step 5 : Masukkan dalam acuan, selang seli atau ikut kreativiti. Pastu kukus dalam 15 minit. Bila merekah je atasnye..cucuk lidi test dah masak lum dalamnya.. siap!!!


Yang ni dah last... malas nak colour, jadi pusing2 guna lidi. Oklah mcm santeq :P

Tadaaaa...................!!!


Selamat Mencuba!

p/s: Walaupun guna gula pasir mcm banyak tp rasanya tak manis sgt. Makan dengan kelapa lah macam selalu..tapi sy try sapu peanut butter. Lagi sedap!!!



Terima Kasih

Hobi jadi sumber pendapatan...

Hampir setahun majlis pertunangan berlalu... bila tangan yang biasa memegang stetoscope beralih arah, inilah hasilnya. Hihih... pertama kali dipertanggungjawabkan untuk menyiapkan hantaran. Kalau bukan kerana abang... sudah tentulah sy tak akan cuba buat :P

Tepak sirih, bunga rampai dan cincin tunang ...sekali jimat!!!!hehehe

Gambar pertama tu adalah tepak sirih yang tak ada tepaknya. Sebab masa tu entah macam mana..tak cukup pulak peralatan tepak. Jadi last minit kena create something supaya menepati adat iaitu mesti ada sireh, kapur, pinang. Dalam gambar ni xnampak..tapi ada kalau view dr atas. Mendapat kelulusan abah selaku pemegang adat :P ahhahaha...


Tak sangka pula, bermula dengan majlis pertunangan abang, ada pula permintaan nakal dari sahabat baik sy untuk majlis pernikahannya pula. Agak terikat dengan masa,... jadi akhirnya sy setuju untuk siapkan 3 dulang hantarannya. Bukan main gembira tuan punya badan! Sy agak bimbang... bimbang hasilnya tak menepati citarasa sebab sy bukanlah 'yg arif' tentang hal-hal hiasan hantaran ni. Lebih-lebih lagi bekas hantaran dah disediakan dan sizenye agak kecil, jadi agak terhad idea sy untuk menepati tema 'Fairytales' yang diberi. Syukurlah hasilnya memuaskan hati pengantin :)

Yang ni tema Fairytales, karektor Si pari-pari.. ada Cinderella dan Snow White untuk dulang lainnya tapi xsempat ambil gambarnya.

Kuasa mulut ke mulut, sy mula dapat pujukan dan rayuan orang yg tak dikenali untuk siapkan hantaran mereka. Hihihi... daripada percubaan, sy jadikan hobi yang menjadi sumber pendapatan part-time! Happy lah sangat-sangat bila 'pelanggan' (ye ke..?? hehehe) puas hati dengan hasilnya. Untuk Disember ni.. sudah ada yang membuat tempahan. Masa agak terhad jadi yang terawal saja diterima. Semoga mereka nanti berpuas hati dengan hasilnya.

Sy menitikberatkan soal konsep. Dari konsep atau tema barulah boleh difikirkan element yang sesuai.. Insha Allah nanti sy kongsikan gambar-gambar lain. Mungkin boleh jadi inspirasi anda kat luar sana. Bagi sy tak salah berkongsi idea... idea tu datang dari Allah, takkan putus idea selagi niat di hati tu ikhlas.


Tiada yang mustahil untuk dilakukan. Hidup hanya sekali..buatlah apa yang anda rasa memberi manfaat kepada diri dan org lain :)

p/s: tuah manusia siapa tahu kan?


Terima Kasih

10 November 2014

Resepi Apple Pie Goreng Yummy!!!

Apple Pie????



Malam ni teringin pula nak makan apple pie... Tadi nampak berkotak-kotak epal hijau terus nafsu nak buat membuak-buak walaupun jam dah menunjukkan pukul 3.30 pagi :P. Gigih nak buat version goreng.. kalau baked dah biasa buat, cuma yang goreng ni..first time. Takut juga dalamnya tak masak..

Sy tunjukkan step by step yer supaya mudah untuk anda buat nanti !

'Imm' Fried Apple Pie 

Bahannya;

Kulit
3 cawan tepung gandum (kalau ada superfine atau serbaguna boleh je..)
1 buku butter frozen
secubit garam
1 cawan susu segar (anggarkan ya..agak-agak lembut)





Inti
3 biji epal hijau (buang kulit , potong dadu)
gula pasir secukupnya
serbuk kayu manis atau kayu manis sebatang
2 sudu butter
1 biji perahan lemon (memang sedap letak lemon!)



Step 1 : campurkan tepung, butter yang keras tu..potong kecil2 supaya senang nak uli guna hujung jari, garam dan susu. Azab juga uli dengan tangan...kalau nak guna mixer pun boleh. Tapi sy saje nak kasi air tgn lebih kat dlm doh :P

Uli sampai boleh dicanai. Simpan dalam peti ais dlm 1 jam (sy tak sabar..so 30 minit like2 je simpan)


Step 2: Siapkan intinya. Campur semua bahan dalam periuk or kuali, Masak sampai likat. Bagi crispy2 sikit epal tu jgn smp benyek... (betul ke wording ni??) Pastu angkat dan sejukkan.




Step 3 : Ambil doh dalam peti ais tadi, uli balik...wat macam ni..



Step 4 : Kepilkan dengan lekatkan air paip...pastu tekan sikit dan tekan lagi guna garpu nak kasi cun.


(yang besar tu feeling2 Apple Pie Mc Donald's)

Step 5 : Goreng deep fried yer... pastu siap!!!


Senang kan? Tunggu ape lagi.. yummy!!!! Inti dia memang delises sesangat...jangan manis sgt nt muak.. like2 je..dah nyamai (kata org Iban sini..)

Selamat Mencuba!!!

p/s : abaikan rupa yang buruk selepas digoreng, sebab lupa nak adjust api tu... excited punya pasal terus ada ala2 penggelapan kulit :P


Terima Kasih

09 November 2014

Episode Pertama : Animasi Puteri 20 Nov. 9 malam


Bila ingat semula Upin Ipin dulu, sy antara peminat tegar dewasa menonton keletah dua beradik ni. Sambil melakukan pembedahan kecil di bilik rawatan, sempat sy berbisik kecil skrip2 comel yg dihafal secara tak sengaja...  Jadi bila dimaklumkan produksi yang sama akan keluarkan animasi terbaru, sy tak ragu-ragu untuk menonton trailernya di youtube.

Suara latar nyanyian lagu Puteri dah cukup mencuri perhatian untuk menonton hingga akhir trailer!!!

Kisah puteri-puteri raja yang comel dan mempunyai kuasa sakti! Ada juga suara-suara sumbang yang kata ciplak Frozen... rasanya banyak kisah-kisah Puteri raja yang sudah difilemkan dan dikartunkan..cuma kalau dilihat dari sudut berbeza, ada nilai-nilai kemelayuan dalam karya terbaru ni..

Jomlah kita sokong produk bangsa kita... usah diperlekeh kemampuan dan kreativiti anak muda kita. Sokonglah seadanya kalau kita sendiri tak mampu nak hasilkan apa-apa untuk anak bangsa. :p

Teruja sangat-sangat nak tengok sampai sanggup mohon cuti awal untuk pulang ke tanah airku..! Yang sangat pasti... anak-anak buah sy dan adik-adik kat luar sana pasti teruja! kalau tidak masakan ada yang cakap kat mak dia tiap kali trailer iklan keluar kat TV... ' bila nak start ni..asyik akan datang je.....'

Selamat Menonton!


Terima Kasih

Sponge Cake Senang & Yummy - step by step



Kali ni sy telah dicabar untuk buat cake. Last sekali sy buat kek ialah masa Form 3, malam raya tak silap.. konon-konon ikut resepi Liza Hanim masa tu dalam majalah URTV, tapi keknye bantat ke hape...yang sy ingat tengahnya berlubang , mendap ke bawah dan xmasak2.. hihih.. pastu abg kamal sy curah2 coklat cair konon..tambahkan selera katenyer...sebab xsampai hati tgk adiknya yg gigih wat kek xjadi di malam lebaran ;P 

Sejak tu serik nak buat..

Memandangkan dah berpuluh tahun berlalu...sy kuatkan semangat untuk cuba resepi dr buku baker... sy pinjam , snap curik2 resepi dia :P , pastu buat2 pro .. hahah


Sponge Cake (tapi tajuk depan buku maha gempak yer... xde pun kejunye dlm kek ni...hihihi)

130g gula castor
15gm ovallete
5 biji telor 
125gm tepung superfine (sy guna tepung gandum je,....)
1 sudu teh baking powder
40gm air paip
1 sudu teh esen vanilla
70gm butter dicairkan/minyak (sy guna marjerin...murah :P)
Memandangkan nak bagi ramai yg rasa..sy beranikan diri konon2 wat dalam kiraan 750gm tepung so semua bahan sy darabkan 6.


Step 1 : Masukkan tepung, gula, telor, baking powder dgn ovellete, pukul sebati, mula2 slow pastu laju 5 minit.

Step 2 : Bila dah kembang, masukkan pulak air yg dicampur dgn esen vanilla. Pukul lagi 5 minit dgn kelajuan paling laju..... vroooommmm...


Step 3 : Masukkan mentega cair tadi slow... pastu pukul lagi laju kejap, dah sebati tutup. So dia akan kembang berkali ganda dgn colour cam putih kuning.



 Step 4 : Glaze kan loyang dgn marjerin dan alas lah dgn paper yg kasi xmelekat tu. Tuang slow2...dlm loyang.




Yang ni hasil kegopohan..konon nampak bancuhan cake ala2 gebu..terus tuang laju-laju.. dah terkecah sini.. hahaha

Step 5: Bakar pada suhu 180 darjah. Petua ni baker yang ajar..tak nak kasi kek hangus atas katenyer... tutup dengan foil. Tapi jangan lipat tepinya.. maksudnya letak je ala2 ada ruang udara masuk nt. Yang kesan lipat gambar ni..sy yang gatal .. super excited kaw.. terus nak lipat ala2 balut ayam panggang :p



Step 6 : Ok bila dah 45 minit dah boleh tengok...yeay.. ni hasilnya!!!



Ok... Selamat mencuba!!! 

p/s: pic last memang kena gempak..edit bagai. hahahaha.. kasi shinning2 ala2 cake dr kayanganzzzz....
 


Terima Kasih

© Mr.Cupid | Template Designed By Blog Bingkisan Hati