13 November 2014

Apam Senyum : Gerenti Jadi!!!

Apam pun boleh senyum kan.... siapalah yg bagi nama apam ni :P

First time try buat,feeling2 sampai kampung nanti nak buatkan abah..kononnya abah feberetsss.. Mula-mula siap bancuhannya rasa macam pelik sebab baunya xmacam apam, lebih macam kek. Tapi lepas masak..... ye lah.. memang apam! Mungkin namanya senyum sebab bila masak dia akan merekah macam bibir tebal yang senyum lebar..

Apam Senyum (resepi dari rakan yang ibunya menjual apam depan sekolah)

Bahan-bahan terampai:

300gm tepung gandum
250gm gula pasir (kisar)
200ml susu cair
1 sudu baking powder
1 sudu makan ovellete
2 biji telor
esen vanilla

Kalau nak buat banyak, kena darabkanlah ya macam biasa..2 ke..3 ke... sy buat 4.

Cara membuatnya:

Step 1 : Pukul telor dengan gula sampai kembang 5-10 minit dalam mixer.

Step 2 : Masukkan ovellete, pukul lagi 5 minit sampai gebu pulak..


Step 3 : Masukkan tepung berselang seli dengan susu cair. kelajuan mixer masa ni sederhana. kalau tak....tepung tu flashback kat muka :P




Step 4 : Pukul lagi dalam 3 minit, angkat dan asingkan dalam dua bekas. Terpulang nak berapa bekas untuk bagi colour...sy guna merah je.



Step 5 : Masukkan dalam acuan, selang seli atau ikut kreativiti. Pastu kukus dalam 15 minit. Bila merekah je atasnye..cucuk lidi test dah masak lum dalamnya.. siap!!!


Yang ni dah last... malas nak colour, jadi pusing2 guna lidi. Oklah mcm santeq :P

Tadaaaa...................!!!


Selamat Mencuba!

p/s: Walaupun guna gula pasir mcm banyak tp rasanya tak manis sgt. Makan dengan kelapa lah macam selalu..tapi sy try sapu peanut butter. Lagi sedap!!!



Terima Kasih

3 comments:

Sham said...

Salam pkenalan...

Erm nyum2...tersenyum je apam tu kan...hee3..

I folow u...

Najib Ariyan said...

tengkiu... senyum je kan apam tu... kalau saya makan apam ni ngan santan manis... suka yg moist moist

Najib Ariyan said...
This comment has been removed by the author.
© Mr.Cupid | Template Designed By Blog Bingkisan Hati