18 November 2014

Cari resepi cookies Subway yang sedap???


Hai semua.. bagi peminat cookies Subway, anda perlu cuba resepi ni. Mudah dan ada tips yang perlu di follow kalau nak rasanya rapuh diluar dan kenyal di tengahnya! Selepas berguru dengan Chef Ronnie, akhirnya berjya dihasilkan cookies yg rasanya xkalah dengan cookies di Subway.

Macam biasalah nak mudah, sy bagi step by step ok! Sy kecilkan resepinya sebab sy buat untuk 2 buku butter.

Cookies acah-acah Subway
(Nak jugak ada subway di situ...)

1 buku butter - 250gm
1 cawan gula castor atau gula pasir blended
2 sudu teh esen vanila
2 biji telur
2 cawan tepung gandum
3 sudu teh baking powder
2 cawan nestum dikisar halus
2 cawan nestum xyah kisar

Caranya:

Step 1 : campur semua bahan kecuali butter, gula, telur dan esen vanilla dalam bekas macam ni..


Step 2 : Pukul butter gula dan telur sampai kembang, gebu... mixer tu guna paling laju cepat gebu :P


Step 3 : Dah gebu, masukkan bahan yang dicampur tadi, Sudukan satu persatu..kelajuan mixer slow masa ni. Pukul lagi dengan kelajuan maximum.


Step 4 : Dah jadi doh, boleh simpan dalam peti ais kejap atau biarkan 5 minit. Pastu ...hahhh nilah tips dia;

# ambil sikit doh guna tangan ala2 sejemput besar sebab cookies omputeh atau Subway tu memang besar kan..., jangan kepal!!! - nanti cookies jd padat dan muak bila makan.

# tepek kat dulang, gunakan hujung jari telunjuk saja untuk bentukkan jadi bulat. Teknik bentukkan ialah dengan tekan2 doh dari tepi membulat. pastu baru tengah.

#bahagian tengah cookies jangan terlalu tinggi, nanti jadi lemau. Bentuknya akan jadi macam gambar bawah ni. Cookies ni akan mengembang.

#Bila sudah masak, jangan terus try sebab akan rasa lemau, tunggu sejuk,,sure ala2 cookies Subway!


Boleh tukarkan nestum kepada badam dan chip white chocolate atau apa2 yang dirasakan best, sukatannya sama macam nestum ok! Sini bahan xcukup tapi rasanya sgt vooom!!



Terima Kasih

No comments:

© Mr.Cupid | Template Designed By Blog Bingkisan Hati