09 November 2014

Cubaan Cream Puff GEBU & SENANG

Masa zaman study dulu selalu beli cream puff kat bakery, kalau tak silap harganya sebiji Rm1.00 hingga RM1.50 (bergantung kepada jenis cream dalamnye..kalau ada stelobeli fresh lagilah mahal)

Sempatlah sy belajar dengan Baker atas kapal.. namanya Ronnie. Orangnya gebu...sebab tu sy yakin cream puff yg akan dihasilkan nanti sure gebu gebas jugak mcm dia :P

Resepinya senang, ini ya:

250ml air paip
100gm butter atau margerin (ikut sukalah..)
1 sudu kecil gula castor (xpun blend gula pasir halus tu)
secubit garam
125gm tepung gandum
3 biji telur


Mula-mula masukkan dalam satu bekas (guna periuk senang nak kacau).

Masukkanlah air, gula, garam dan butter tadi. masak atas api sederhana sampai butter melting habis-habisan.

Masukkan tepung dan kacau sampailah tepinya lekang.

Tutup api dan sejukkan...sy nak cepat masukkan dlm peti ais. hehehe.. habis rosak peti ais aku!

Masukkan telur, kacau sampai sebati dan ala2 boleh pipe gituh. Pastu start lah projek memaip ala2 pipe icing kat dulang. kalau pipe buruk..jadilah ngeri macam sy punya :P

Size tu terpulang tp dia akan mengembang 1x ganda... bakar dlm 12-15 minit.

Bila sejuk bolehlah potong tengah atau tepi utk sumbat cream.

Bahan cream sy guna tepung castard, susu segar, putih telur dan gula ikit, Masak macam doh tadi sampai likat. Pastu paiplah dalamnya. Dalamnya bila potong tu ada banyak ruang lubang-lubang... jadi kot . hahaha...



p/s: tips gebu - masa cairkan butter jgn smp boil sgt baru masukkan tepung sb nanti kering....tepungnya keras :P





Terima Kasih

5 comments:

Abang Bear said...

tengok memang sedap .... tolong buatkan... ai mmg fail kalau buat kuih muih ni

S. said...

rajinnya buat cream puff. teringat cerita spongebob Puan Puff hihi.

Adam Fahmy said...

hihi... abg Bear.. hobby je..sy try yg sy suka makan je ..hahaha..

S. rajin makan :P

Nur Zayyani Liman said...

Senang je kan nk buat creampuff ni..
Gune resepi yg same tapi goreng dlm minyak..jadilah churros..

Fatihah Nazri said...

http://travelog-dakwah.blogspot.com/2014/11/blog-post.html

© Mr.Cupid | Template Designed By Blog Bingkisan Hati