13 November 2014

Hobi jadi sumber pendapatan...

Hampir setahun majlis pertunangan berlalu... bila tangan yang biasa memegang stetoscope beralih arah, inilah hasilnya. Hihih... pertama kali dipertanggungjawabkan untuk menyiapkan hantaran. Kalau bukan kerana abang... sudah tentulah sy tak akan cuba buat :P

Tepak sirih, bunga rampai dan cincin tunang ...sekali jimat!!!!hehehe

Gambar pertama tu adalah tepak sirih yang tak ada tepaknya. Sebab masa tu entah macam mana..tak cukup pulak peralatan tepak. Jadi last minit kena create something supaya menepati adat iaitu mesti ada sireh, kapur, pinang. Dalam gambar ni xnampak..tapi ada kalau view dr atas. Mendapat kelulusan abah selaku pemegang adat :P ahhahaha...


Tak sangka pula, bermula dengan majlis pertunangan abang, ada pula permintaan nakal dari sahabat baik sy untuk majlis pernikahannya pula. Agak terikat dengan masa,... jadi akhirnya sy setuju untuk siapkan 3 dulang hantarannya. Bukan main gembira tuan punya badan! Sy agak bimbang... bimbang hasilnya tak menepati citarasa sebab sy bukanlah 'yg arif' tentang hal-hal hiasan hantaran ni. Lebih-lebih lagi bekas hantaran dah disediakan dan sizenye agak kecil, jadi agak terhad idea sy untuk menepati tema 'Fairytales' yang diberi. Syukurlah hasilnya memuaskan hati pengantin :)

Yang ni tema Fairytales, karektor Si pari-pari.. ada Cinderella dan Snow White untuk dulang lainnya tapi xsempat ambil gambarnya.

Kuasa mulut ke mulut, sy mula dapat pujukan dan rayuan orang yg tak dikenali untuk siapkan hantaran mereka. Hihihi... daripada percubaan, sy jadikan hobi yang menjadi sumber pendapatan part-time! Happy lah sangat-sangat bila 'pelanggan' (ye ke..?? hehehe) puas hati dengan hasilnya. Untuk Disember ni.. sudah ada yang membuat tempahan. Masa agak terhad jadi yang terawal saja diterima. Semoga mereka nanti berpuas hati dengan hasilnya.

Sy menitikberatkan soal konsep. Dari konsep atau tema barulah boleh difikirkan element yang sesuai.. Insha Allah nanti sy kongsikan gambar-gambar lain. Mungkin boleh jadi inspirasi anda kat luar sana. Bagi sy tak salah berkongsi idea... idea tu datang dari Allah, takkan putus idea selagi niat di hati tu ikhlas.


Tiada yang mustahil untuk dilakukan. Hidup hanya sekali..buatlah apa yang anda rasa memberi manfaat kepada diri dan org lain :)

p/s: tuah manusia siapa tahu kan?


Terima Kasih

4 comments:

© Mr.Cupid | Template Designed By Blog Bingkisan Hati