19 November 2014

Idea Resepi Cake untuk diniagakan!!!




Cuba check peti ais, kalau ada epal yang dah buruk kulit tu... rajin-rajinkan diri lah try resepi ni. Hhihihi... rasanya memang terbaik! Kalau ada topping cream cheese ke sure lagi meletup! Empuk, ringan, tidak terlalu manis, sesekali crunchy....dan ermmm... anda cuba anda tahu! kalau ada yang nak bisnes, memang sy cadangkan habis-habisan. selain bahan yang murah, nak sediakan pun senang! Paling penting...sangat sedap!!

Apple Cake Mr. Pegasus

Bahan-bahannya:

5 cawan marjerin yang dicairkan.
3 3/4 cawan gula pasir blended
10 biji telur
7.5 cawan tepung gandum
5 biji epal
5 sudu kecil baking powder
2.5 sudu kecil soda bicarbonate
5 sudu kecil esen vanilla
kalau suka leh letak serbuk kayu manis

*pandai-pandailah kecilkan ya resepi kalau nak wat portion sikit, bahagi 5 semua bahan atas ni ok!

Step 1 : Pukul gula dengan telur sampai kembang dlm 15 minit.

Step 2 : Masukkan marjerin yang dicairkan dan pukul lagi sampai kembang.

Step 3 : Letak esen vanilla, dan pukul kejap, masukkan tepung yg dicampur dengan soda bicarbonate, baking powder.

Step 4 : Pukul dengan kelajuan sederhana  sambil masukkan epal tadi.

Step 5 : Glaze kan loyang.


Step 6 : Tuang dalam loyang dan ratakan macam ni


Step 7 : Bakar dalam 45-50 minit dan siap!!


Happy sangat dengan hasilnya yang sgtlah sedap. Ringan dan tak muak. Kulit cake tu crunchy sgt...


Selamat mencuba!


p/s: lepas masukkan epal, bancuhan nampak berat dan likat, tp jgn risau sebab lepas bakar dia akan naik 1 ke 1.5 kali ganda... sedap!!!


Terima Kasih

2 comments:

imm said...

salam..singgah blogwalking..

nampak sedap..nak try la nnt..thanx for the recipe :)

Adam Fahmy said...

Terima kasin imm..selamat mencuba :), jom follow :)

© Mr.Cupid | Template Designed By Blog Bingkisan Hati