10 November 2014

Resepi Apple Pie Goreng Yummy!!!

Apple Pie????



Malam ni teringin pula nak makan apple pie... Tadi nampak berkotak-kotak epal hijau terus nafsu nak buat membuak-buak walaupun jam dah menunjukkan pukul 3.30 pagi :P. Gigih nak buat version goreng.. kalau baked dah biasa buat, cuma yang goreng ni..first time. Takut juga dalamnya tak masak..

Sy tunjukkan step by step yer supaya mudah untuk anda buat nanti !

'Imm' Fried Apple Pie 

Bahannya;

Kulit
3 cawan tepung gandum (kalau ada superfine atau serbaguna boleh je..)
1 buku butter frozen
secubit garam
1 cawan susu segar (anggarkan ya..agak-agak lembut)





Inti
3 biji epal hijau (buang kulit , potong dadu)
gula pasir secukupnya
serbuk kayu manis atau kayu manis sebatang
2 sudu butter
1 biji perahan lemon (memang sedap letak lemon!)



Step 1 : campurkan tepung, butter yang keras tu..potong kecil2 supaya senang nak uli guna hujung jari, garam dan susu. Azab juga uli dengan tangan...kalau nak guna mixer pun boleh. Tapi sy saje nak kasi air tgn lebih kat dlm doh :P

Uli sampai boleh dicanai. Simpan dalam peti ais dlm 1 jam (sy tak sabar..so 30 minit like2 je simpan)


Step 2: Siapkan intinya. Campur semua bahan dalam periuk or kuali, Masak sampai likat. Bagi crispy2 sikit epal tu jgn smp benyek... (betul ke wording ni??) Pastu angkat dan sejukkan.




Step 3 : Ambil doh dalam peti ais tadi, uli balik...wat macam ni..



Step 4 : Kepilkan dengan lekatkan air paip...pastu tekan sikit dan tekan lagi guna garpu nak kasi cun.


(yang besar tu feeling2 Apple Pie Mc Donald's)

Step 5 : Goreng deep fried yer... pastu siap!!!


Senang kan? Tunggu ape lagi.. yummy!!!! Inti dia memang delises sesangat...jangan manis sgt nt muak.. like2 je..dah nyamai (kata org Iban sini..)

Selamat Mencuba!!!

p/s : abaikan rupa yang buruk selepas digoreng, sebab lupa nak adjust api tu... excited punya pasal terus ada ala2 penggelapan kulit :P


Terima Kasih

No comments:

© Mr.Cupid | Template Designed By Blog Bingkisan Hati