19 November 2014

Resepi Doh Pie Paling Senang! Tuna Pie


Sebelum ni pernah belajar cara buah doh untuk pie dengan tart, kalau xsilap dipanggil 'sugar doh'. Tapi rasanya macam leceh sikit nak buat..kejap kena simpan dlm freezer , pastu nak uli laju2..etc.. last2 terus xbuat. Masa tu pie dgn tart lum femes pun..dalam tahun 2003.

Resepi doh kali ni intai-intai Baker buat last week, hari ni cuba air tangan sendiri. Alhamdulillah menjadi... jom sapa2 nak try :)

Pie Tuna Chunks Cikebum Cikebum

Bahan-bahan doh:

1 buku butter dicairkan
3 sudu besar gula pasir di blended
3 sudu besar air paip
3 biji kuning telor
1 1/2 cawan tepung gandum (agak-agak boleh kurang atau lebihkan ya)

Bahan-bahan inti:

2 tin tuna chunks (toskan airnya)
Mayonis secukupnya (jgn banyak sgt nt meleleh..xcantik)
1 biji bawang holland (potong dadu)
semua bahan ni campur dalam mangku dan gaul.

Slices cheese secukupnya.

yeay..siap dengan pantas pun intinya!

Cara-caranya:

Step 1 : Campur semua bahan doh, uli sampai jd doh. Pastu lenyek dengan plastik macam ni...


Step 2 : Telangkupkan bekas pai (sekarang ada yg senang boleh buka tepi dia..kat sini pattern ni je ada..so leceh sket). Pastu adjustlah sikit2...



Step 3 : Pastu cucuk2 bahagian alasnya dengan garpu supaya xgelembung bila bakar. Bakarlah sampai kuning dalam 8 ke 10 minit.. tengok2lah..mana tau panas sgt oven..nt itam pulak. Pastu masukkan inti tuna. Susun slice cheese sampai tertutup semua inti atasnya. Bakar kejap smp cheese tu macam menggelembung.


 Siap!!!!


p/s : inti pie ni boleh tukar sesuka hati..sy ada plan nak letak kari kambing pekat.. mesti sedap  western+indian style :P


Terima Kasih

3 comments:

Najib Ariyan said...

satu hari nanti saya akan belajar juga buat pie ni... habis nanti saya buat dari buah2an sampai lah ke sifut yg murah kat sabah ni...

ezyra daniel said...

aduhhh nampak sedap je...tak pernah makan lagi pie tuna macam nie

Adam Fahmy said...

Najib Ariyan : bagus2... senang sja bah.. teringin nak buat inti sambal udang2 gemuk2 dr Sabah! aummm...

Ezyra : nak mamam boleh try.hihi.. sedap 100% halal :)

© Mr.Cupid | Template Designed By Blog Bingkisan Hati