09 November 2014

Sponge Cake Senang & Yummy - step by step



Kali ni sy telah dicabar untuk buat cake. Last sekali sy buat kek ialah masa Form 3, malam raya tak silap.. konon-konon ikut resepi Liza Hanim masa tu dalam majalah URTV, tapi keknye bantat ke hape...yang sy ingat tengahnya berlubang , mendap ke bawah dan xmasak2.. hihih.. pastu abg kamal sy curah2 coklat cair konon..tambahkan selera katenyer...sebab xsampai hati tgk adiknya yg gigih wat kek xjadi di malam lebaran ;P 

Sejak tu serik nak buat..

Memandangkan dah berpuluh tahun berlalu...sy kuatkan semangat untuk cuba resepi dr buku baker... sy pinjam , snap curik2 resepi dia :P , pastu buat2 pro .. hahah


Sponge Cake (tapi tajuk depan buku maha gempak yer... xde pun kejunye dlm kek ni...hihihi)

130g gula castor
15gm ovallete
5 biji telor 
125gm tepung superfine (sy guna tepung gandum je,....)
1 sudu teh baking powder
40gm air paip
1 sudu teh esen vanilla
70gm butter dicairkan/minyak (sy guna marjerin...murah :P)
Memandangkan nak bagi ramai yg rasa..sy beranikan diri konon2 wat dalam kiraan 750gm tepung so semua bahan sy darabkan 6.


Step 1 : Masukkan tepung, gula, telor, baking powder dgn ovellete, pukul sebati, mula2 slow pastu laju 5 minit.

Step 2 : Bila dah kembang, masukkan pulak air yg dicampur dgn esen vanilla. Pukul lagi 5 minit dgn kelajuan paling laju..... vroooommmm...


Step 3 : Masukkan mentega cair tadi slow... pastu pukul lagi laju kejap, dah sebati tutup. So dia akan kembang berkali ganda dgn colour cam putih kuning.



 Step 4 : Glaze kan loyang dgn marjerin dan alas lah dgn paper yg kasi xmelekat tu. Tuang slow2...dlm loyang.




Yang ni hasil kegopohan..konon nampak bancuhan cake ala2 gebu..terus tuang laju-laju.. dah terkecah sini.. hahaha

Step 5: Bakar pada suhu 180 darjah. Petua ni baker yang ajar..tak nak kasi kek hangus atas katenyer... tutup dengan foil. Tapi jangan lipat tepinya.. maksudnya letak je ala2 ada ruang udara masuk nt. Yang kesan lipat gambar ni..sy yang gatal .. super excited kaw.. terus nak lipat ala2 balut ayam panggang :p



Step 6 : Ok bila dah 45 minit dah boleh tengok...yeay.. ni hasilnya!!!



Ok... Selamat mencuba!!! 

p/s: pic last memang kena gempak..edit bagai. hahahaha.. kasi shinning2 ala2 cake dr kayanganzzzz....
 


Terima Kasih

No comments:

© Mr.Cupid | Template Designed By Blog Bingkisan Hati