17 December 2014

Proses Membuat Passport Antarabangsa

Bertuahnya kita di Malaysia sebab bila-bila masa boleh ke luar negara ikut kemampuan. Hihihi... untuk urusan passport international, mulanya sy gigih ke Presint Diplomatik, Putrajaya. Rupanya dah pindah kat Menara Ikhlas Presint 2. Sebelah dengan Palace of Justice. Kalau tak tau kat mana... follow je signboard Kompleks Pentadbiran Kerajaan. Pastu cari bangunan kehakiman mcm masjid kat jalan utama selepas bulatan masjid Putrajaya. Tak pun guna waze je..hihi..

Proses sangatlah xlama. Walaupun no giliran sy 1113 dan no sekarang ialah 1060. Ringkasnya:

Pendaftaran dan shooting 30 minit.
Bayaran passport 15 minit
Serahan passport 1 jam

Haaa... cepat kan? Walaupun ramai orang tapi selesa sebab luas, bersih dan sejuk. Kutu2 pun xada dah..xmacam dulu. Xperlu bawa apa-apa kecuali duit dan mycard.

Gambar diambil on the spot.. so make sure muka fresh dan baju sesuai. Sy datang dengan tshirt round collar.. hihi.. tapi ok je. Klu nk coat disediakan free. Sy xpakai.. hihihi.. sajer... konon2 nampak muda...

Bayaran pulak RM100 utk 2 tahun dan RM300 utk 5 tahun. Staff sini murah senyuman dan cantik kacak bergaya. Sejuk mata memandang.

Syukur xdihidangkan drama gaduh-gaduh kat kaunter. Hihihi... sy dah terbiasa dengan drama kecoh2 kat kaunter jabatan kerajaan.

P/s : kalau muka macam sabah sarawak.. sure staff dia akan tanya sebab dapat special line yer..kosong je. Untung lah..hihihi.. sy ditanya tp sygnya sy org Johor! Hihihi... proud to be Johorian gituhhh


Terima Kasih

3 comments:

Najib Ariyan said...

senang nya... takper passport ni akan direnew tak lama lagi tahun depan... yeayyyy ke seluruh dunia kita nampaknya

Adam Fahmy said...

Wah... mendaki ke mana pula ni najib!!

Najib Ariyan said...

Salam

SELAMAT TAHUN BARU 2015

Semoga tahun2 mendatang menjanjikan kemakmuran, keamanana dan kesejahteraan kepada kita semua.... aminnn....

© Mr.Cupid | Template Designed By Blog Bingkisan Hati