31 March 2015

Aiskrim Kelapa Homemade ala Vietnamese

Mimpi apa agaknya... inilah hasilnya bila tak ada apa nak dibuat. Aiskrim kelapa ala-ala Vietnam yang sempat saya belajar dari seorang rakan. Aiskrim ni best sebab tak perlu gunakan telur mentah. Telur mentah memang bagus tambah-tambah untuk jadikan aiskrim gebu.

Boleh cuba sendiri di rumah sebab kosnya murah. Kalau nak lagi sedap guna isi kelapa muda..tapi kelapa parut biasa pun bagi efek delises yer.. Sekali sekala buat sendiri, boleh kurangkan manis, kalau ada yang menghidap kencing manis.

Jom!


Aiskrim Kelapa Homemade ala Vietnamese 



400ml fresh milk
4 sudu besar gula pasir
4 sudu besar kelapa parut (saya guna yang dalam tin sebab tak ada fresh kelapa parut)
400ml santan kotak
1 sudu besar tepung jagung
kacang tanah panggang (salted pun ok)


Cara membuatnya :

1. Cairkan tepung jagung dengan beberapa sudu fresh milk, sampai jadi likat.

2. Didihkan dalam periuk, baki fresh milk tadi + santan dan gula. Boleh kurangkan gula jika suka.

3. Masukkan campuran tepung jagung tadi. Kacau lagi hingga mendidih seketika. Tutup api dan biarkan betul-betul sejuk. Masukkan kelapa parut. Kacau rata.

4. Alihkan dalam bekas plastik, atau bekas aiskrim dan sejukkan dalam freezer sekurang-kurangnya 3 jam.

5. Nak hidangkan, boleh guna scoop ice cream, taburkan kacang tanah. Siap!


Selamat Mencuba!

p/s: nak gambar cun..boleh guna Samsung Note , pastu edit lah picmonkey.com. hihi... tak edit pun dah cun..micro gituh!


Terima Kasih

No comments:

© Mr.Cupid | Template Designed By Blog Bingkisan Hati