20 March 2015

Square Puff Cinta Qaseh...

Berminggu sudah tidak berkongsi resepi. Kesibukan dengan FamBerry membataskan masa menaip. Hari ni saya dah berada di atas kapal...masa terbaik untuk update perkara yang patut dikongsi.

Square puff ni senang sangat dibuat. Kulit puff beli saja di pasaraya. Jenama yang bagus ialah KAWAN. Lembut dan gebu bila dimasak. Harganya RM4.90 di pasaraya SegiFresh. Ada 10 keping dalamnya. Selalu disimpan area kulit popiah.

Kali ni intinya saya gunakan sardine dan cendawan. Tak perlu kita nak uli dan layer2 kan dengan butter. Dah siap kulitnya... letak inti saja.

Tapi kalau xkena temperature bakar ..... memang tak cantik dan tak gebu. Suhu terbaik ialah panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius. Baru dia kembang cun.... kalau guna pemanggang ajaib jenama EKAN  pun jadi.

Acuan 4 segi ni saya dapat free masa beli pemanggang ajaib dulu.

Selamat mencuba!

Bahan-bahan inti:

1 tin Sardine dihancur kasar
Bawang besar 1 labu dihiris
4 ulas garlic dicincang
Cendawan butang secukupnya diracik.
Sos cili.
Minyak untuk menumis.

Cara-caranya:

Tumis bawang dan garlic sampai naik bau.
Masukkan cili sos dan sardine yang dibuang kuah.
Renihkan dan sejukkan.
Siap untuk dibuat inti puff.
Untuk hiasan boleh tabur rosemary ke.. bay leave ke..


Terima Kasih

No comments:

© Mr.Cupid | Template Designed By Blog Bingkisan Hati