10 April 2015

Pahit Manis sebagai 'Offshoreman'...

Diam tak diam sudah setahun 7 bulan saya meninggalkan kerjaya pensyarah dan berjasa di mini hospital tengah laut biru. Kepuasan kerja yang sangat berbeza. Di sini tidak banyak protokol yang perlu dipatuhi selain aspek keselamatan.

Rindu pada kerjaya mengajar memang tak pernah pudar. Mujurlah di sini saya juga perlu membuat aktiviti 'teaching' acah-acah... seperti latihan pasukan bantuan perubatan kecemasan, health talk dan lain-lain. Jadi tak hilanglah skill communication yang dipungut semasa Teaching Methodology Course dulu..

Bulan April bukanlah bulan yang digeruni kerana keadaan weather yang stabil walaupun cuaca panas membara di luar kapal. Untung lah saya bertugas dalam kapal.. terselamat dari dugaan panas membara. Hihihi..sejuk membeku..

Blog agak sepi kerana line internet yang agak terhad. Bila line ok barulah semua post dipublish secara auto. Ini bukanlah penghalang untuk tidak menulis. Sokongan pembaca dan hasrat saya untuk menjadikan blog ini sebagai kenangan kepada keluarga bila sudah tiada... menguatkan lagi minat menulis.

Saya share kan gambar-gambar terbaru menjalani hidup di sini..


Terima Kasih

Cubaan Menu Seafood Gratin

Saya bukanlah penggemar seafood. Tapi sejak dah berhari-hari makan ayam.. tekak ni dah ubah selera. Resepi ni saya belajar dari Western Cook yang mesra saya panggil Abang Abd Rahim. Orangnya senior yang tak lokek ilmu. Senyum memanjang...masakan memang superb delises segala....orang Sarawak.

Ramai dah Cook yang saya jumpa. Abang Abd Rahim antara yang paling teliti memasak dan resepi masakannya agak mudah tanpa menghilangkan ciri-ciri asli western food. Lama juga saya mengintai dia di dapur sebelum dapat curi ilmunya. Memang boleh dikatakan sayalah peminat nombor 1 masakan beliau atas kapal ni. Doa saya semoga beliau sentiasa sihat dan dimurahkan rezeki. Aminnnn....

Resepi ni saya pilih sebab mudah dan sedap. Rebus dan bakar.

Seafood Gratin Mr.Cupid

Bahan-bahannya:

800gm - 1kg isi ikan dori
Sotong putih secukupnya
Udang dibuang kulit
Isi kerang
*ikan dan sotong dipotong hiris atau cube.

Bahan white sauce:

Butter untuk tumis
Bawang holland 1 labu
Garlic 1 labu
Bay leaves sekeping dua
Tepung gandum dan susu segar
*boleh rujuk post terdahulu untuk cara membuat white sauce.

Mozarella dan cheddar cheese secukupnya untuk dibakar.

Cara-cara membuatnya:

1. Rebus semua bahan seafood hingga empuk dan toskan.

2. Campurkan dalam bekas semua seafood tadi dengan white sauce.

3. Masukkan dalam bekas pembakar, taburkan cheese dan bake 15 minit atau lebih hingga cheese keperangan.

Sekali sekala ubah citarasa apa salahnya kan? Cuma modal agak mahal sikit kalau pilih udang besar dan sotong gemuk.. hihihihi.... kalau modal tipis, guna udang kecil pun boleh...

Selamat mencuba!


Terima Kasih

© Mr.Cupid | Template Designed By Blog Bingkisan Hati