10 April 2015

Cubaan Menu Seafood Gratin

Saya bukanlah penggemar seafood. Tapi sejak dah berhari-hari makan ayam.. tekak ni dah ubah selera. Resepi ni saya belajar dari Western Cook yang mesra saya panggil Abang Abd Rahim. Orangnya senior yang tak lokek ilmu. Senyum memanjang...masakan memang superb delises segala....orang Sarawak.

Ramai dah Cook yang saya jumpa. Abang Abd Rahim antara yang paling teliti memasak dan resepi masakannya agak mudah tanpa menghilangkan ciri-ciri asli western food. Lama juga saya mengintai dia di dapur sebelum dapat curi ilmunya. Memang boleh dikatakan sayalah peminat nombor 1 masakan beliau atas kapal ni. Doa saya semoga beliau sentiasa sihat dan dimurahkan rezeki. Aminnnn....

Resepi ni saya pilih sebab mudah dan sedap. Rebus dan bakar.

Seafood Gratin Mr.Cupid

Bahan-bahannya:

800gm - 1kg isi ikan dori
Sotong putih secukupnya
Udang dibuang kulit
Isi kerang
*ikan dan sotong dipotong hiris atau cube.

Bahan white sauce:

Butter untuk tumis
Bawang holland 1 labu
Garlic 1 labu
Bay leaves sekeping dua
Tepung gandum dan susu segar
*boleh rujuk post terdahulu untuk cara membuat white sauce.

Mozarella dan cheddar cheese secukupnya untuk dibakar.

Cara-cara membuatnya:

1. Rebus semua bahan seafood hingga empuk dan toskan.

2. Campurkan dalam bekas semua seafood tadi dengan white sauce.

3. Masukkan dalam bekas pembakar, taburkan cheese dan bake 15 minit atau lebih hingga cheese keperangan.

Sekali sekala ubah citarasa apa salahnya kan? Cuma modal agak mahal sikit kalau pilih udang besar dan sotong gemuk.. hihihihi.... kalau modal tipis, guna udang kecil pun boleh...

Selamat mencuba!


Terima Kasih

No comments:

© Mr.Cupid | Template Designed By Blog Bingkisan Hati