13 September 2015

Grilled Lamb Leg ala FarmBerry

Hai semua... resepi nak share kali ni western tau. Saya tak sempat nak ambil gambar sebab terlupa.. excited nak serve kat tetamu dan makan sendiri.

Ok ni resepinya.

Grilled Lamb Leg

1 bahagian kaki kambing frozen
Serbuk cili
Lada hitam kisar halus
Serbuk pati ayam
Setengah biji nenas
Garam
Rosemary kering
Olive oil

Carrot, bawang holland dan celery

1. Blender nenas dgn sedikit air. Campurkan semua bahan kecuali olive oil. Jadikan macam paste dan marinate keseluruhan lamb leg.

2. Potong celery, bawang holland, carrot dadu besar. Susun dalam dulang pembakar. Dan letakkan lamb leg yang dah marinate. Taburkan atasnya lebihan bawang, celery dan carrot tadi. Percikkan olive oil.

3. Letakkan air sedikit dalam dulang pembakar. Petua ni supaya daging maintain juicy. Bakar pada suhu 200 ke 220 darjah celcius dalam 30 minit. Terbalikkan dan bakar lagi dan bungkus lagi. Pusing 30 minit lagi.

4. Bila dah masak, jgn buka foil. Biarkan dlm oven hingga separuh sejuk. Potong dan hidang...

P/s: hiris nipis untuk kelazatan meletop ok!


Terima Kasih

12 September 2015

FarmBerry Park impian yang menjana pendapatan..

Pejam celik...dah 7bulan FarmBerry beroperasi. Bermula dengan beberapa ekor kambing utk dijadikan taman mini yang comel, satu persatu berubah. Semua mula berubah sejak lahir baby pertama dan kedua selang sehari..

Orang mula datang ke sini..untuk melawat, ambil gambar, bagi minum susu botol pada anak-anak kambing yang comel, belai kambing.. bagi makan dan macam-macam. Kumpulan pelajar membuat projek penyelidikan juga datang. Permintaan untuk membeli kambing juga bertali arus... sekaligus merubah idea asal FarmBerry yang hanya sebuah taman terapi stress saya dan sahabat.

Sehingga ke hari ni, FarmBerry telah membawa keluar masuk stok kambing dan biri-biri untuk aqiqah dan kenduri, menjual susu asli segar, menjual kambing hidup, menjual daging kambing siap masak dan terbaru kambing golek. Semua macam mimpi...

Mungkin ini yang dinamakan rezeki.. dalam masa terdekat sebuah lagi idea dan usaha di bawah label FarmBerry akan dilaksanakan. Tanaman pokok limau nipis dan fertigasi cili padi. Ada peluang... saya dan sahabat tak nak lepaskan peluang.. kebetulan pula pusat pengumpulan hasil pertanian telah diwujudkan tak jauh FarmBerry untuk pasaran hypermarket seperti Tesco dan Giant.

Impian saya dan sahabat kini berubah.. dari impikan sebuah taman kambing yang unik, ia dah jadi sesuatu yg menjana pendapatan walaupun secara part time. Harapannya semoga suatu hari saya dan sahabat dapat beri peluang pekerjaan kepada anak muda sekeliling..membantu mengerjakan projek kami. Walau macam mana pun.. saya tetap nak kekalkan taman FarmBerry sebagai taman kambing yg bersih, comel dan tidak berbau..

Anda boleh follow page facebook dan instagram FarmBerry untuk lebih banyak info tentang taman impian saya.. hihi

Fb: Farmberry Network
Instag: farmberry_network

Mungkin sudah tiba masa saya tinggalkan kerjaya di offshore bagi memberi fokus kepada FarmBerry. Keputusan sudah ada.. cuma menunggu masa terbaik. Insha allah..


Terima Kasih

11 September 2015

Jalani ujian Ultrasound dengan kos terbaik!

Hampir 10 tahun persahabatan saya dengan Al-Sharifie (gelaran semasa kami berkhidmat di Klinik Kesihatan Kg Pandan,KL) dan lebih kurang 3 tahun juga xberjumpa.

Baru-baru ni saya sempat singgah di 'istana idaman' baru sahabat saya ni. Dulunya cuma cakap2.. sekarang semua jadi kenyataan bila wujudnya Hanan Healthcare.. Klinik Hanan ni klinik peribadi sahabat saya yg beroperasi kat Shah Alam,Seksyen 7. Bersebelahan dengan SME Bank.. kawasan perindustrian.

Di sini, selain rawatan pesakit luar... perkhidmatan radiology seperti xray, ultrasound dan lain2 boleh anda dapatkan pada harga sederhana dengan peralatan canggih! Layanan staff hinggalah ke doktornya (Dr.Al Sharifie) memang first class! Saya kenal beliau seorang yang tinggi budi bahasa, besederhana dan penuh kasih sayang.. saya tak terkejut kalau klinik Hanan dihujani pesakit tak berhenti 😊.

Klinik ni sangat selesa sebab tak perlu menunggu lama untuk berurusan. Pasti anda puas hati. Boleh tanya Mr.Waze untuk lokasi sebab saya dah daftarkan gambar dan lokasi di situ. Jemput datang ya!

P/s: semoga persahabatan ini kekal ke akhirnya. amin. Hargailah persahabatan bila memilikinya. 😊


Terima Kasih

© Mr.Cupid | Template Designed By Blog Bingkisan Hati