14 December 2016

Gamatnye MAHA 2016!!!

Dah bersemut blog Mr.Cupid nih.... gara-gara kesibukan dengan macam2 hal. Alhamdulillah.... tempoh setahun 9 bulan FarmBerry beroperasi.. dah melangkah ke depan lagi dengan penyertaan sebagai jemputan di MAHA 2016. Banyak perkongsian pengalaman dengan otai ternakan, ceduk ilmu dan detik-detik manis yang diperoleh sepanjang 11 hari berkampung di MAEPS, Serdang.

Kemain briefing kt foreigner officer... nak ikut balik Afrika boley???

Paling best bila berjumpa belia yang berminat dengan bidang ternakan... maklumlah kebanyakan syarikat ternakan dipelopori perniagaan keturunan, turun temurun.... jadi kepada belia yang kosong-kosong seperti sy dan lain-lain, jalannya agak beronak duri untuk menempatkan diri. Selagi keyakinan pada rezekiNya.. insha allah ada jalan.

Menjeling...menjeling.... sebahagian aksi acah2 takut pengunjung dengan kambing :P

Booth FarmBerry berkongsi dengan sifu dan bff Pembaka Tulen, bersebelahan dengan Burgerbytes by ZizanRazak (senang bagi landmark kat kawan2 dan customer yg nak datang ke booth....). FarmBerry tidak menjual produk di sini sebaliknya mempamerkan baka-baka kambing yang 'rare' dan berkongsi info tentang ternakan. Ada juga live show.... heheeh

Ni bukan aksi dibuat-buat tapi memang tengah usaha memujuk Jamnapari untuk makan... mogok xnak makan pula

Ni lah orang kuat FarmBerry... Mr. Pegasus yang non-stop bla..bla..bla..dengan pengunjung. Good job! Nanti naik gaji eh....

Kita jalan-jalan kejap dengan Jamnapari Polkadot untuk sesi selfie berbayar... boleh tahan juga :P

Penutup MAHA 2016, memang penat ... tapi penat yang berbaloi. Bila angan-angan jadi kenyataan tiada kata-kata dapat disampaikan lagi... :)


Terima Kasih

11 April 2016

Kambing sebagai pets?


Ternyata bukan mudah untuk melakukan banyak kerja dalam satu masa. Sejak mula fokus kepada FarmBerry, hampir terlupa berblogging. Terima kasih sangat-sangat kepada follower yang juga friend facebook , private message supaya terus berblogging. Selagi ada pembaca, insha allah saya akan menulis entri perlahan-lahan.

Ok, entri kali ni saya nak kongsikan tentang spesis bebiri comel yang dijadikan pets seperti kucing etc. Memang comel! nama spesis ni BlackBelly (bahagian bawah tubuh keseluruhan perut berwarna hitam). Spesis ni tidak berbau hamis atau busuk seperti kambing kampung. Lagi seronok bila dilepaskan, ia akan melompat riang dan macam-macam karenah menghiburkan. Penjagaan pun mudah dan jarang sakit. Spesis ni berasal dr Brazil yang dibawa ke sini.


Keluarga BlackBelly yang meriah!!

Hari demi hari, saya melangkah lebih yakin bidang yang dipilih sebagai separuh masa atau suka-suka ini. Insha allah ia mampu menjadi sumber pendapatan kukuh. Tambah gembira apabila selepas setahun beroperasi, FarmBerry juga sudah mampu menggajikan pekerja. Alhamdulillah... walaupun tanpa pinjaman kewangan, mampu tersenyum dengan hasilnya.



Terima Kasih

02 January 2016

Pakej Aqiqah dari FarmBerry


Ha..... untuk kali pertamanya saya post flyers FarmBerry kat personal blog. Setelah beberapa bulan on/off update blog gara-gara kesibukan menguruskan FarmBerry, pembuka 2016 ni saya target untuk maintain momentum blogging seperti tahun sebelumnya. Insha Allah...

Berita baik kepada followers yang nak buat ibadah aqiqah... semua info ada kat atas ni. Penjualan kambing hidup pun ada dengan harga istimewa. Sehingga hari ni.... pelanggan adalah dari sekitar Perak, Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya dan Melaka. Bolehlah hello-hello Mr Cupid kat 0127241433.. whatsapps pun ok! 

Kalau nak print dan design flyers dengan harga special murah (ni paling murah setelah survey banyak tempat di KL dan lain-lain), quality memang best... design sampai jadi.. glossy art paper lagi tau.. kertas licin yang best tu! Nanti saya post dalam entri seterusnya. Mesti terpukau mata anda dengan quality dan harga yang ditawarkan... ok bye!


Terima Kasih

Resepi Ayam Pandan Paling Senang dan Sedap!


Petang semalam tengok-tengok belakang rumah, ada rumpun daun pandan yang akan diclearkan bagi tujuan pembersihan rumah sempena 2016 yg baru bermula nih.., Terfikir sekejap apa boleh buat dengan daun pandan yang banyak nih.... haaa  kebetulan tengah rajin.. saya pun buatlah ayam pandan ala-ala yang kita makan kat restoran .. senang dan dijamin sedap!

Ayam Pandan ala Mr.Cupid

1/2 ekor ayam (ambil bahagian yang bertulang lagi sedap dipotong kecil sedikit)

Bahan dikisar:

2 batang serai
1 inci halia
1 labu bawang putih
1 sudu lada putih (ikut suka)
3 sudu besar cuka masakan
5 tangkai cili padi
3 sudu minyak masak
2 sudu minyak bijan
garam dan serbuk stok ayam sesudu dua...

Cara membuatnya :



1. Blend semua bahan kisar dan perap dengan ayam.
2. Balut dalam daun pandan, sehelai untuk seketul atau sebesar 2 kotak mancis.
3. Perap 2 jam atau lebih sebelum digoreng.

Bila dah siap.... jadi macam gambar bawah ni. Ayam pandan yang sempat saya snap.... sebelum habis licin!


P/s: Goreng hingga kuning..terlalu garing nanti tak sedap ya...


Terima Kasih

© Mr.Cupid | Template Designed By Blog Bingkisan Hati